Miercuri, 20 noiembrie, sărbătorirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul a fost prilej binecuvântat pentru soborul ierarhilor, al preoților și diaconilor, dar și pentru mulțimea pelerinilor prezenți la
Părintele Arsenie Boca, pomenit la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov
La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a avut loc duminică, 26 septembrie, o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, de la nașterea căruia se împlinesc 111 ani, la 29 septembrie.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Din sobor au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, stareţul mănăstirii, arhim. Atanasie Roman, şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
La Sfânta Liturghie din Duminica a 18-a după Rusalii, 26 septembrie, au participat numeroşi pelerini veniți să primească binecuvântare arhierească și să se roage pentru sănătate și ocrotirea cerească. Răspunsurile liturgice au fost date de monahii din obștea mănăstirii, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Sofian Brașoveanul, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care se relatează minunea pescuirii minunate.
După slujbă, cei trei ierarhi au săvârşit la troița aflată în apropierea Altarului de vară al mănăstirii o slujbă de pomenire pentru părintele Arsenie Boca, de la nașterea căruia se împlinesc 111 ani, la 29 septembrie.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre viața și învățăturile părintelui Arsenie.
„La un moment în care ne amintim de părintele Arsenie, i-am pomenit şi pe toţi vieţuitorii acestei sfinte mănăstiri care au fost ucenicii părintelui Arsenie. După ce am spus veşnica lor pomenire, am încheiat cu cântarea aceasta, Hristos a înviat!, pentru ca să explicăm faptul că doar Hristos ştie pentru cine trebuie să ne rugăm şi cine se poate ruga pentru noi. Pomenirea aceasta nu este decât amintirea biruinţei pe care Hristos a făcut-o asupra morţii, prin învierea Sa. Înainte de a fi canonizat un părinte de-al nostru, un sfânt, se face ultimul parastas, acela ţine de rânduiala canonizării. Noi ne gândim cu foarte multă emoţie şi cu teamă, dar L-am rugat pe Dumnezeu şi îl rugăm şi pe părintele Arsenie ca să primească dragostea noastră, pentru că nu s-a văzut în istoria Bisericii noastre o astfel de manifestare, o devoţiune de peste 30 de ani, continuă şi sporită”, a spus ierarhul.
În fiecare an, în preajma datei de 29 septembrie, cei care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca sau au urmat învățăturile lui participă la Sâmbăta de Sus la o întâlnire în cadrul căreia este evocată personalitatea duhovnicului ardelean.