La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Părintele Constantin Galeriu, evocat la Facultatea de Teologie din Bucureşti
Astăzi, 18 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti are loc Simpozionul Naţional "Părintele Galeriu - 7 ani de la plecarea la Domnul". Evenimentul dedicat cunoscutului teolog, profesor şi duhovnic va fi precedat de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire pentru părintele Galeriu, în Biserica "Sfânta Ecaterina". În cadrul sesiunii inaugurale va fi citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, urmat de cuvântul de deschidere al părintelui decan Ştefan Buchiu. Programul simpozionului va continua cu o serie de evocări şi comunicări, sub moderarea cercetătorului Costion Nicolescu. Prima sesiune se încheie cu prezentarea site-ului www.parintelegaleriu.ro, de către Argentina Grămadă şi Cristian Mitvichi.
Lucrările simpozionului continuă cu o nouă serie de comunicări şi evocări. Între cei care vorbesc despre felul cum a influenţat părintele Galeriu teologia românească şi viaţa duhovnicească din Capitală se regăsesc mai multe personalităţi ale vieţii culturale şi religioase. Simpozionul "Părintele Galeriu - 7 ani de la plecarea la Domnul" se va încheia cu o sesiune de dezbateri pe marginea temelor abordate. (Gh. C.P.)