În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Părintele Dumitru Stăniloae este pomenit astăzi la Cernica
Astăzi, la cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti are loc, la ora 11:00, slujba de pomenire a celui mai mare teolog ortodox român, părintele Dumitru Stăniloae. Slujba Parastasului este săvârşită de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, alături de un sobor de slujitori. La slujbă participă şi ucenici ai părintelui Dumitru Stăniloae, teologi şi oameni care, deşi nu l-au cunoscut, îl îndrăgesc pe teologul ortodox. Alături de părintele Dumitru este pomenită şi preoteasa Maria, soţia sa. Părintele Dumitru Stăniloae s-a născut pe 16 noiembrie 1903 la Vlădeni, judeţul Braşov, şi a trecut la Domnul pe 5 octombrie 1993, la Bucureşti. Prin gândirea sa teologică, prin lucrările şi traducerile din Sfinţii Părinţi, între care amintim cele 12 volume ale Filocaliei la care a lucrat 45 de ani, părintele Dumitru Stăniloae a adus cea mai mare contribuţie teologiei ortodoxe româneşti, care cu greu va putea fi egalată pe viitor.
"Părintele Stăniloae rămâne veşnic un teolog al iubirii Preasfintei Treimi, un prieten fidel al Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi un înnoitor al teologiei ortodoxe, pe baza tradiţiei din trecut şi a creaţiei intelectuale şi duhovniceşti din prezent. Toată teologia sa are în centrul ei lumina şi iubirea Sfintei Treimi sau legătura sfinţitoare şi mântuitoare a Persoanelor divine cu persoanele umane, chemate prin Biserică la îndumnezeire, viaţă şi fericire veşnică. Teologia Sfinţilor Părinţi, pe care părintele Dumitru Stăniloae i-a iubit, i-a tradus şi explicat, este baza tradiţională a teologiei sale creatoare şi mărturisitoare. El, însă, nu numai a citat din operele Sfinţilor Părinţi, ci şi le-a continuat şi le-a aprofundat, în mod fidel şi creator, arătând, pentru timpul nostru, permanenta frumuseţe şi frăgezime sau prospeţime a teologiei Părinţilor Sfinţi, luminaţi de Duhul Sfânt, Care arată mereu Bisericii că "Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel într-un cuvânt la pomenirea părintelui Dumitru Stăniloae. (M.N.)