Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Părintele Nicolae Iulian Nicoară a trecut la Domnul
În dimineaţa zilei de luni, 17 iunie, a trecut la cele veşnice vrednicul şi venerabilul slujitor al Bisericii noastre, regretat şi preţuit de toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, părintele Nicolae Iulian Nicoară. Slujba înmormântării va avea loc în cursul zilei de miercuri.
Părintele Nicolae Nicoară s-a născut la data de 5 aprilie 1955 în localitatea Rusca Montană, judeţul Caraş-Severin. A urmat şcoala generală din localitate, iar între anii 1970 şi 1975 a urmat cursurile Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş. A efectuat stagiul militar, termen redus, în localitatea Sfântu Gheorghe, la vânători de munte, apoi între anii 1976 şi 1980 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu. La data de 7 aprilie 1981 s-a căsătorit cu Ana Nicoară, soţie devotată, cu care a avut doi copii, Mihai şi Gabriel-Eugen Nicoară.
A fost hirotonit preot la data de 28 februarie 1982, iar la 14 martie acelaşi an a fost instalat în Parohia Bocşa Montană, unde şi-a desfăşurat activitatea cu mult tact pastoral până în anul 1996. Începând cu anul 1996 a fost transferat prin concurs în municipiul Reşiţa, cu misiunea de a construi o nouă biserică în cartierul Govândari. La data de 13 noiembrie 2011 şi-a văzut visul împlinit, deoarece biserica cu hramurile „Schimbarea la Faţă“ şi „Sfântul Ioan Gură de Aur“, din cartierul reşiţean Govândari, în prezenţa unei mulţimi impresionante de credincioşi, a fost târnosită de către IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. De-a lungul rodnicei sale activităţi în ogorul Domnului, a primit distincţiile de sachelar, iconom şi iconom stavrofor. Totodată, cu prilejul sfinţirii bisericii pe care a ctitorit-o, a primit din partea chiriarhului Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea“ clasa a II-a pentru clerici.
Pentru toate cele înfăptuite pentru Dumnezeu şi pentru oameni, pentru misiunea preoţească pe care a îndeplinit-o cu dragoste în parohiile încredinţate, Dumnezeu să-i rânduiască preotului Nicolae Iulian Nicoară viaţa cea veşnică. Amin!