De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Părintele profesor Nicolae Dura a conferenţiat la Sibiu
Renumitul profesor de teologie ortodoxă de la Şcoala Pedagogică a Bisericii Catolice din Viena şi paroh la comunitatea românească din capitala Austriei a conferenţiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Andrei Şaguna" din Sibiu. Invitat la Sibiu prin programul "Erasmus", unde a participat şi la manifestările organizate la facultatea sibiană cu prilejul absolvirii unei noi promoţii, părintele Nicolae Dura a susţinut conferinţa "Credinţă şi religiozitate în Europa de azi". La conferinţa din sala multimedia a facultăţii sibiene au participat cadre didactice, studenţi şi intelectuali din cetatea transilvană, având posibilitatea să afle statistici şi informaţii de ultimă oră cu privire la situaţia comunităţilor creştine din Europa, a fenomenului secularizării şi a crizei religioase din ce în ce mai profunde în care se află Europa.
Prezentarea pr. Dura a avut şi un bogat conţinut teologic, ca răspuns la problemele actuale cu care se confruntă Europa, la profunda criză a societăţii de pe continent. "Descreştinarea Europei este o realitate care se extinde spre un nihilism. Cu toate acestea, creştinismul este, totuşi, un chit care leagă societatea, leagă membrii ei. În pofida situaţiei amintite, harta religioasă a Europei n-a devenit mai sărăcăcioasă, ci mult mai complexă. Anul trecut, într-o comisie a Parlamentului austriac s-a pus problema că nu mai există o imagine asupra peisajului religios din Austria. Un profesor austriac pensionar spunea recent că această situaţie de profundă criză este, de fapt, o transformare, este o etapă pastorală nouă, pe care Biserica trebuie să o ia în seamă", a spus părintele profesor Nicolae Dura.