În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Părintele profesor Viorel Ioniță a conferențiat la Piatra Neamț
În ziua de 11 iunie, părintele profesor dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, a conferenţiat la Piatra Neamţ, județul Neamț. La întâlnirea din cadrul Protopopiatului Piatra Neamț, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au fost prezenţi peste 100 de preoți. În deschiderea evenimentului, părintele protoiereu Valentin Tofan a rostit un cuvânt de bun-venit: „Prezența părintelui profesor Viorel Ioniţă astăzi în mijlocul nostru este o cinste pentru instituția noastră, iar pentru mine, personal, este o onoare. Mă simt emoționat să-l prezint pe cel care odinioară ne-a fost dascăl și cred că în asentimentul acesta sunteți mulți dintre frățiile voastre”.
Prelegerea pr. prof. dr. Viorel Ioniţă s-a intitulat „Biserica Ortodoxă în general în fața provocărilor de astăzi” - un tablou religios actual al lumii, reliefând anumite provocări la care Biserica va trebui să ofere soluții.
„Biserica Ortodoxă este Biserica cea adevărată. Așa cum spunea părintele Stăniloae, care se folosea de imaginea luminii, noi ortodocșii Îl avem pe Hristos deplin, avem Lumina deplină. Celelalte tradiții creștine, care respectă Scriptura, care au tradiția lor, întrezăresc o lumină, au ceva din Hristos, dar nu-L au deplin. Bisericile Ortodoxe au un teritoriu canonic bine definit, dar dincolo de teritoriul canonic al fiecărei Biserici există dispute cu privire la jurisdicția asupra unui teritoriu, deși teritoriul canonic al diasporei este foarte clar. Biserica Ortodoxă Română este prezentă în diasporă practic pretutindeni, și în Occident Biserica noastră este cea mai mare din punct de vedere numeric. Biserica Ortodoxă este astăzi o Biserică Universală nu doar în sens eclesiologic, ci și geografic. Este prezentă pretutindeni”, a spus părintele Viorel Ioniţă.
La final, invitatul a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți.