În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Părintele Stăniloae, apreciat de alte Biserici
Agenţia Catolică de Ştiri (Katholische Nachrichten-Agentur - KNA) a publicat la 4 februarie 2013 o ştire cu prilejul proclamării de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre a anului 2013 ca an comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae în şcolile de teologie din Patriarhia Română.
Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2013 ca an comemorativ al marelui său teolog, părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993). Împlinirea a 110 ani de la naşterea sa şi 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice aminteşte de un om duhovnicesc al Bisericii, datorită căruia Ortodoxia românească a rezistat regimului comunist şi care a făcut cunoscută spiritualitatea ortodoxă nu doar în străinătate, ci şi dincolo de graniţele de natură confesională. Importanţa părintelui Stăniloae pentru întreaga Ortodoxie poate fi comparată cu cea a lui Karl Rahner (1904-1984) pentru Catolicism. „Dogmatica“ sa în mai multe volume a fost tradusă şi în limba germană (Editura Gütersloh). Pentru Ortodoxia românească, părintele Stăniloae a devenit cunoscut şi ca traducător al monumentalei opere duhovniceşti „Filocalia“, cuprinzând texte ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, precum şi ca traducător, din limbile greacă şi slavonă bisericească, al textelor autorilor duhovniceşti bizantini. La proclamarea în Bucureşti a anului comemorativ, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a elogiat pe părintele Dumitru Stăniloae ca „Părinte model şi cel mai mare teolog ortodox al secolului XX“. (Traducere de pr. Remus Marian)
Cursuri bisăptămânale la Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări din Paris
Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări „Dumitru Stăniloae“ din Paris organizează, în fiecare zi de marţi şi joi, cursuri şi cicluri de studii pentru toate nivelurile, în domenii precum: Liturgică, Studii biblice, Patristică, Teologie şi ştiinţă, Antropologie, ştiinţele vieţii, Studii canonice şi juridice, Iconologie, Memorizarea Evangheliei, precum şi conferinţe pe diferite teme, teologice şi culturale, susţinute de conferenţiari invitaţi. Cursurile se desfăşoară de la 20:30 la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Arhangheli“ din Paris şi sunt transmise în direct pe televiziunea web a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale - www.apostolia.tv - fiind înregistrate atât în format video, cât şi în format audio (disponibile pe www.apostolia.tv). Următorul curs va avea loc mâine, 14 februarie, pe tema „Analiza unui exemplu de apologie din perioada primelor secole“, şi va fi susţinut de pr. Răzvan Ionescu. Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări „Dumitru Stăniloae“, al cărui consiliu de administraţie este prezidat de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Iosif, este un organism de formare şi cercetare în slujba clerului şi credincioşilor din Europa Occidentală şi Meridională şi a oricărei persoane interesate de viaţa Bisericii. Centrul lucrează, de asemenea, la traducerea şi studiul operei părintelui Dumitru Stăniloae. (Gh.C. Popa)