Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Părintele Ştefan Veleşcu a plecat la Domnul
În parohia Podoleni II, Protopopiatul Roznov, a avut loc duminică, 25 septembrie, slujba înmormântării părintelui Ştefan Veleşcu. La această slujbă, oficiată de pr. Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov, alături de un sobor de 25 de preoţi, au participat peste 2.000 de credincioşi.
Părintele Ştefan Veleşcu s-a născut la 9 aprilie 1921 în localitatea Poienile de Jos, comuna Roşiori, judeţul Bacău, ca al şaselea copil al familiei Titus şi Catinca Veleşcu. După absolvirea Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Gheorghe" din Roman, va începe în anul 1943 Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Cernăuţi, pe care o va termina în anul 1947, la Suceava, date fiind schimbările politice provocate de cel de-al Doilea Război Mondial. În 1944 este mobilizat pe frontul de vest, în corpul 7 de armată, iar pentru acţiunile sale curajoase va fi decorat în numele Maiestăţii sale, Regele Mihai, cu medalia Bărbăţieri şi Credinţă, clasa a 3-a pentru ofiţeri. În anul 1948 se căsătoreşte cu învăţătoarea Maria Paveliuc din comuna Plopana, judeţul Bacău, în acelaşi an fiind hirotonit preot pe seama parohiei Buhoci, judeţul Bacău. În anul 1952, pentru că propovăduia fără rezerve cuvântul Evangheliei, va fi arestat, fără a fi condamnat, pentru "propagandă religioasă şi instigare la misticism". A fost reţinut la Securitatea din Bacău, apoi, două luni la Ghencea, opt luni la Canal şi şase luni la Oneşti. Detenţia sa va dura până în 1955. În 1956 e numit preot în comuna Podoleni, comună în care va sluji până la trecerea sa la cele veşnice, nu mai puţin de 55 de ani. Părintele Ştefan Veleşcu a dovedit alese însuşiri duhovniceşti. Rugător ca un călugăr, iubind să vorbească cu Dumnezeu, a împlinit rânduiala celor şapte laude în casa sa, timp de 33 de ani. Plin de dor faţă de Mântuitorul, postea aspru, după rânduială. Pe cât era de sever în predică, pe atât de generos se dovedea când se ivea prilejul să împlinească fapte de milostenie. A sprijinit mănăstiri şi biserici de enorie, familii în nevoie, studenţi săraci, văduve şi orfani. Şi-a însuşit şi calitatea de ctitor, coordonând construirea Bisericii "Sfântul Dimitrie" din satul Negriteşti, comuna Podoleni, precum şi a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Podoleni. Pecetea preoţiei părintelui Ştefan Veleşcu o reprezintă credincioşii pe care i-a păstorit. Preoţii şi credincioşii din comuna Podoleni, prin conduita lor creştină, se vor strădui să sporească lumina pe care părintele Ştefan Veleşcu a lăsat-o în inimile lor. (pr. Bogdan Frăsilă)