În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Parohia Mănăstirea Caşin II şi-a serbat cel de-al doilea ocrotitor
Biserica Ortodoxă l-a serbat ieri pe Sfântul Simeon Noul Teolog . La parohia Mănăstirea Caşin II din Protopopiatul Oneşti sărbătoarea de ieri a fost încununată de prezenţa credincioşilor, care s-au rugat în cadrul Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite .
Biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sf. Simeon Noul Teolog“ a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, când şi-a serbat cel de-al doilea hram. Un sobor de 12 preoţi a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Programul liturgic a continuat cu Taina Sfântului Maslu. „Binefacerile, binecuvântarea şi bucuria sfinţilor ne însoţesc mereu. La sărbătoarea Sfântului Simeon, ne amintim de Imnele iubirii dumnezeieşti ale sale, pe care noi le-am evocat printr-un simpozion, anul trecut, la 1.000 de ani de la scrierea lor. Sfântul Simeon ne ajută în perioada postului prin scrierile sale referitoare la pocăinţă, la smerenie, la desăvârşita pregătire pe care trebuie să o avem ca preoţi şi credincioşi la Sfânta Liturghie“, ne-a spus pr. paroh Ioan Bârgăoanu. Pictură bizantină din perioada în care a trăit Sfântul Simeon Lucrările la sfântul lăcaş al parohiei Mănăstirea Caşin II au început în anul 2001. Acum, credincioşii au biserică nouă, construită în stil ştefanian, cu acoperiş din tablă de cupru. În prezent se lucrează la pictură, în frescă, care va fi în stilul picturii bizantine din sec. IX-X, din perioada în care a trăit Sfântul Simeon Noul Teolog. „Sfântul Simeon ne-a ajutat să-i ridicăm biserică. Hramul parohiei l-a ales PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Preafericirea Sa mi-a recomandat ca, după ce voi fi numit în parohie, să ridic o biserică în cinstea Sfântului Simeon Noul Teolog. Primul lăcaş de cult cu acest hram este cel al Mănăstirii Lalamos (Atica), lângă Atena, Grecia, aşezământ înfiinţat în 1989. Cu ajutorul Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, dorim să aducem o icoană a Sfântului Simeon, pictată în Mănăstirea Lalamos. Ne rugăm ca Dumnezeu să îngăduie ca la sfinţirea bisericii noastre să aducem şi o părticică din moaştele Sfântului Simeon“, ne-a declarat pr. paroh. În parohia Caşin II se construieşte acum un aşezământ socio-cultural, iar în perioada următoare vor fi demarate lucrările pentru o sală de conferinţe, ce va fi aşezată tot sub ocrotirea Sfântului Simeon.