Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Parohia Măru, în straie de sărbătoare
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit duminică, 14 noiembrie, Sfânta Liturghie la Parohia Măru din Protopopiatul Caransebeş.
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost întâmpinat duminică, cu pâine, sare şi flori, de copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populare, din Parohia Măru. Întâistătătorul eparhiei a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru preot pe diaconul Ianăş Ambruş, pe seama Parohiei Izgar din Protopopiatul Reşiţa, iar întru diacon, pe teologul Dan Cosmin Bobic. La momentul cuvenit, Preasfinţitul Lucian a rostit un bogat cuvânt de învăţătură referitor la pilda samarineanului milostiv. "Este rânduiala Atotputernicului, ca în această duminică a samarineanului milostiv să venim aici, într-o parohie unde credinţa ortodoxă, dragostea faţă de Biserica Mântuitorului, dragostea faţă de Maica Domnului şi dragostea faţă de aproapele sunt virtuţi de căpătâi. În Parohia Măru, de când am venit ca episcop al Caransebeşului, am simţit că preoţii, care au slujit aici, părintele de vrednică pomenire Dorel Fercea, părintele paroh Negrei, împreună cu credincioşii, împreună cu conducerea Primăriei Zăvoi, au lucrat în armonie, în dragoste şi, bineînţeles i-au atras pe tineri şi pe copii la Sfânta Biserică, cultivând sfintele virtuţi ale desăvârşirii şi mai ales dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele", a spus Preasfinţia Sa. La final, un grup de tineri a prezentat piesa religioasă "Fiul risipitor" şi au intonat cântece religioase. Icoana făcătoare de minuni de la Măru Biserica parohială cu hramul "Pogorârea Sfântului Duh" adăposteşte un odor de mare preţ, o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni. Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului de la Parohia Măru a fost pictată în Muntele Athos şi donată parohiei. Această icoană a rămas în evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut, salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă. Icoana de la Măru este purtată în fiecare an în pelerinaj la praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, la hramul Schitului Poiana Mărului. Părintele Gheorghe Popovici - vrednic slujitor al Altarului La finalul Sfintei Liturghii, PS Lucian a săvârşit slujba Parastasului pentru părintele Gheorghe Popovici, cel care a rectitorit biserica parohială din Măru. Totodată, au fost pomeniţi toţi preoţii care au slujit în această parohie trecuţi la Domnul. Părintele Gheorghe Popovici, personalitate marcantă a satului Măru, s-a născut la 30 iulie 1887, în comuna Măru, într-o familie de ţărani. În perioada 1906-1909 a urmat cursurile Institutului Teologic din Caransebeş, iar la 27 octombrie 1914 a fost instalat ca paroh în Măru, unde a avut o activitate intensă pe plan bisericesc, cultural, naţional şi economic, începând munca de reconstruire a bisericii şi a şcolii din Măru. Ca preşedinte al Sfatului Naţional Local a participat la Adunarea Naţională de la Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918.