De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Parohia „Sfântul Daniil Sihastru“ din Galaţi, o „peşteră“ la parterul unui bloc
În ziua prăznuirii Sfântului Daniil Sihastrul, creştinii ortodocşi din cartierul Micro 39C din Galaţi au păşit pragul bisericii din cartierul lor ca să se roage la Dumnezeu şi la Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, ocrotitorul parohiei. Impropriu spus biserică, actuala locaţie (un fost spaţiu comercial la un parter de bloc) fiind pusă în folosul creştinilor din bunăvoinţa conducerii S.C. Galmopan SA Galaţi. Astfel, un loc al distribuirii de pâine pentru trup a devenit în ultimii doi ani, prin slujirea preoţească, un loc al primirii „pâinii duhovniceşti“.
Parohia „Sfântul Daniil Sihastru“ s-a constituit cu aproximativ trei ani în urmă şi asigură asistenţa duhovnicească pentru 3.000 de suflete. În acest timp, diligenţele părintelui paroh Daniel Gabriel Mitu către administraţia locală, ale Protopopiatului şi ale Eparhiei Dunării de Jos nu au încetat. Şi totuşi, în ciuda trecerii timpului, autorităţile locale nu s-au pus încă de acord cu locaţia pentru acest sfânt lăcaş ce are drept ocrotitori spirituali doi Cuvioşi români: pe Sfântul Daniil Sihastrul şi pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ (1913-1960). Răbdarea şi puterea rugăciunii Chiar dacă lăcaşul lor are statut de provizorat, credincioşii au venit săptămâna trecută şi s-au rugat la Dumnezeu în „peştera“ de la parterul unui bloc din Galaţi. Alături în rugăciune le-a fost arhimandritul Daniil Oltean, vicarul administrativ al Episcopiei Dunării de Jos, care a ţinut un cuvânt de învăţătură despre viaţa aleasă a Sfântului Daniil Sihastru - mare duhovnic al Sfântului Ştefan cel Mare, model al smereniei şi răbdării. Nu au lipsit din programul sărbătorii copiii de la Şcoala alăturată - nr. 33 - „Sfântul Dumitru“, care au adus colinda lină. Adevărate rugăciuni, frumoasele colinde s-au aşezat în inimile creştinilor cu bucuria şi lumina Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulţumirile părintelui paroh Daniel Mitu, care - după tradiţie - a împărţit săracilor din cartier din darurile Martei, completând astfel ruga Mariei. (Maria Stanciu)