La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Parohia Zlătari, în pelerinaj la mănăstiri giurgiuvene
Credincioşii Parohiei bucureştene Zlătari care s-au implicat în organizarea hramului bisericii din acest an s-au îmbogăţit duhovniceşte printr-un pelerinaj la o serie de lăcaşuri de cult din Episcopia Giurgiului. Pelerinajul a avut loc sâmbătă, 3 noiembrie, când în Biserica Ortodoxă Română a fost rânduită pomenirea morţilor (moşii de toamnă).
Grupul de pelerini a pornit sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, cu un autocar al Agenţiei de Pelerinaj Basilica Travel a Patriarhiei Române, prima oprire fiind la Mănăstirea Delta Neajlovului.
În bisericuţa veche a mănăstirii, construită în stil maramureşean, părintele paroh Nicolae Dascălu împreună cu pr. Florin Constantin - preot slujitor la Zlătari şi cu stareţul mănăstirii, arhimandritul Irineu, au săvârşit o slujbă de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice, la care credincioşii de la Zlătari au adus ofrande pentru sufletele celor adormiţi.
După slujbă, grupul de pelerini a vizitat mănăstirea, aflată încă în construcţie, biserica mare, la a cărei pictură se lucrează în momentul de faţă, apoi a urmat o agapă în trapeza mănăstirii.
De la Delta Neajlovului, pelerinii de la Zlătari s-au îndreptat spre Mănăstirea Comana, veche ctitorie domnească din anul 1461 a lui Vlad Ţepeş. Pelerinii s-au închinat Sfintei Ecaterina, ale cărei sfinte moaşte se află în biserica mănăstirii, şi au vizitat muzeul aşezământului monahal, unde au intrat în contact cu istoria acestor zone şi a României, în general. De asemenea, s-au bucurat de priveliştile încântătoare ale Deltei Neajlovului ce înconjoară sfântul aşezământ monahal.
După ce au vizitat Mănăstirea Comana, paşii pelerinilor s-au îndreptat spre un alt sfânt lăcaş din aceeaşi Episcopie a Giurgiului, respectiv biserica parohială de la Drăgănescu, cunoscută datorită picturii sale, realizată de părintele Arsenie Boca.