La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Parohii braşovene au trimis ajutoare la Căldăruşanca
Parohiile Tohanul Nou - Protopopiatul Bran-Zărneşti, şi "Cuvioasa Parascheva" - Triaj şi Ghimbav din Protopopiatul Braşov au organizat o colectă pentru sinistraţii de pe urma căderilor de zăpadă. Alimentele colectate au fost duse recent în satul Căldăruşanca, judeţul Buzău.
La îndemnul şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, preotul Ion Manea, de la Parohia Tohanul Nou, preoţii Andrei Sicoe şi Mihail Sicoe, de la Parohia Triaj-Braşov, şi preoţii Dumitru Comşa şi Călin Comşa, de la Ghimbav, au sensibilizat credincioşii din parohiile pe care le păstoresc asupra datoriei creştineşti de-a veni în sprijinul celor afectaţi de înzăpezirile din ultima perioadă. Credincioşii au donat atât alimente neperisabile, cât şi sume de bani, care au fost folosite pentru cumpărarea unor produse alimentare, precum ulei, făină, zahăr, mălai, paste făinoase, conserve de legume şi pâine. Cantitatea totală de alimente a ajuns la două tone. Delegaţia care a dus alimentele la Căldăruşanca a fost condusă de părintele Ion Manea şi formată din trei persoane din aceeaşi parohie şi a fost întâmpinată de reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Părintele protopop Ştefan Vişan, al Protopopiatului Buzău I, a direcţionat ajutoarele către satul Căldăruşanca, comuna Glodeanu Sărat, judeţul Buzău, unde majoritatea gospodăriilor au fost grav afectate de zăpezi. Bătrâni singuri şi neajutoraţi La împărţirea alimentelor, un rol important l-au avut preotul paroh de la Căldăruşanca şi consilierii parohiei. "Acţiunea a avut pentru mine o semnificaţie aparte, pentru că sunt născut în Buzău şi totodată am absolvit Seminarul Teologic "Chesarie Episcopul" din Buzău. Încă mai erau case unde ajungeai mergând pe zăpadă peste garduri, mai erau troiene şi de aproape 4 metri înălţime, şi mai ales era multă amărăciune. Am fost aşteptaţi de părintele paroh Gheorghe Tatu şi împreună cu acesta am început să împărţim din casă în casă, până la căderea serii, alimentele creştinilor năpăstuiţi de vremea potrivnică din ultimul timp. Mulţi dintre credincioşi erau bătrâni singuri, unii chiar ţintuiţi la pat din cauza slăbiciunilor bătrâneţii", ne-a spus părintele Ion Manea. Alimentele care nu au fost distribuite în prima zi au fost preluate de părintele paroh din satul Căldăruşanca, împreună cu membrii Consiliului Parohial. Împărţirea alimentelor a continuat a doua zi şi a fost condusă de părintele paroh şi de consilierii bisericeşti. Donaţiile oferite celor năpăstuiţi au fost "un semn de speranţă în astfel de încercări", ne-a mai spus părintele Manea.