În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Parteneriat instituțional pentru celebrarea Marii Uniri
Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, din cadrul Primăriei Municipiului București, au încheiat luni, 15 ianuarie, un protocol de colaborare dedicat Centenarului Marii Uniri.
La semnarea protocolului, din partea Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți au fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar din partea Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic reprezentant a fost doamna directoare Oana-Valeria Zaharia.
„Protocolul pe care l-am semnat este primul de acest gen și vizează sărbătorirea Centenarului Unirii, și anume evidențiem rolul Bisericii în înfăptuirea Marii Uniri, al preoților militari în special. Bineînțeles, cuprindem aici mai multe evenimente ce vor marca acest centenar, printre care festivitățile ce vor avea loc pentru sfințirea Catedralei Neamului, concerte de Paști și de Crăciun, ediții de albume cu tematică religioasă și patriotică și altele. Este primul protocol pe care l-am semnat, dar sperăm ca să urmeze și altele”, a spus Oana-Valeria Zaharia, directoare a Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
„Acest protocol, semnat la începutul anului centenar, încearcă să pună în lumină monumentele și patrimoniul turistic, dar și activitățile pe care noi, Biserica și Statul, le vom avea într-un calendar comun în acest an atât de important. Este vorba de unitatea și colaborarea dintre instituții, Biserica deținând un patrimoniu inestimabil cu monumente, cu istoria care pune în lumină anumite perioade, cum este și aceea a Unirii de la 1918, și toate celelalte lucruri care pot aduce acum, în acest an centenar, mai multă lumină peste ceea ce s-a făcut și peste ceea ce se face. De asemenea, un astfel de protocol implică Biserica și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic pentru împreună-lucrare în promovarea valorilor spirituale”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.