Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Parteneriat pentru proiecte social-filantropice
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit miercuri, 18 octombrie, la Reședința Patriarhală, pe Altețele Lor Regale Principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principele Radu.
În timpul întrevederii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, și Principele Radu au discutat despre dezvoltarea unui parteneriat social-filantropic. „Este o vizită normală, mai ales că, de secole, monarhia a fost împreună cu Biserica. Am discutat despre ceea ce putem să facem pentru oamenii săraci și vrem să dezvoltăm acest lucru mai mult, pentru că de mult timp am făcut diverse lucruri cu Biserica, cum e normal, dar acum vrem să facem ceva mai mult”, a declarat Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române.
La finalul întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Altețelor Lor Regale o icoană: „Vă dăruiesc, ca semn de prețuire pentru întreaga familie regală, dar în mod deosebit ca aducere aminte de Regina Ana, această icoană a Sfintei Ana cu fiica ei, Sfânta Fecioară Maria. Este o copie după icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistrița, din județul Neamț. Dumnezeu să o odihnească cu drepții pe Regina Ana!”, a spus Părintele Patriarh Daniel. De asemenea, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel volumul „Povestea Castelului Peleș”, autor ASR Principele Radu al României.
La finalul vizitei, Altețele Lor Regale au vizitat Muzeul Patriarhilor și Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, este prima fiică a Majestăţilor Lor Regele Mihai I şi Regina Ana ai României. Principesa Moștenitoare Margareta a fost implicată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). La revenirea în țară, ASR Principesa Moștenitoare Margareta a înființat, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia „Principesa Margareta a României”, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale. Totodată, Alteța Sa Regală este și președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România.