În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Parteneriate educaţionale între Şcoală şi Biserică
Şcolile şi bisericile din Protopopiatul Corabia şi-au dat mâna în această perioadă în cadrul unor parteneriate benefice formării duhovniceşti a elevilor caracaleni. Astfel, pe toată perioada Postului Mare, echipa de la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza“ din Protoieria Corabia a găzduit pentru o săptămână elevi şi profesori din Turcia, Italia, Portugalia şi Bulgaria în cadrul noului program Erasmus, iar la Biserica „Sfinţii Cosma şi Damian“ din municipiu tinerii au luat parte la Taina Sfântului Maslu.
Activităţile proiectului au implicat la Corabia mulţi elevi, în scopul promovării unui stil de viaţă sănătos şi informării despre bolile grave şi prevenirea lor. Fiecare ţară parteneră a participat la întâlnire cu o echipă de nouă persoane: trei profesori şi şase elevi. Activităţile s-au derulat la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ Corabia, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Virgil Mazilescu“ şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din localitate. În prima parte a întâlnirii elevii au prezentat rezultatele chestionarului privind alimentaţia tinerilor şi bolile care pot apărea în cazul unui stil de viaţă nesănătos, au lucrat în echipe pentru a definitiva logoul proiectului şi a găsi cel mai bun mesaj care să îi facă pe adolescenţi atenţi la pericolul bolilor care, deşi pot periclita sănătatea, nu dor la început.
Elevii, profesorii şi invitaţii au discutat la masa rotundă organizată cu reprezentanţii Primăriei Corabia despre legile şi programele mondiale, europene şi naţionale de prevenţie şi viaţă sănătoasă. Gazdele şi invitaţii au vizitat în a doua parte a întâlnirii cetatea istorică de la Sucidava şi oraşul Corabia, poposind pentru un timp la Catedrala „Sfânta Treime“, monument istoric.
Parteneriatul reprezintă o experienţă bine-venită pentru şcoala din judeţul Olt, aducând un schimb important de bune practici şi informaţie. Atât elevii, cât şi profesorii lucrează împreună timp de doi ani, până pe 15 octombrie 2016, într-un mediu multicultural şi lingvistic variat, ceea ce nu poate decât să aducă plusvaloare experienţei lor profesionale. Proiectul are un buget de 31.660 euro şi vizează activităţi precum întâlniri ale echipei de proiect în Bugaria şi Italia, schimburi de elevi în România, Bulgaria şi Turcia şi schimburi ale profesorilor în Italia şi Portugalia.
Tămăduire şi rugăciune la bisericuţa Spitalului Municipal din Caracal
Biserica „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“ din Caracal a găzduit cercul preoţesc cu tema „Prelucrarea privind normele de prevenire şi stingere a incendiilor“. „Ne-am bucurat de participarea în număr mare a colegilor preoţi din Cercul 1 al Protoieriei Caracal şi de aceea am putut începe întâlnirea noastră cu rugăciune, slujind împreună în sobor Sfânta Taină a Maslului“, a mărturisit părintele Iagăru. La slujbă au putut participa şi elevi de la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ şi Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“, implicaţi în miniproiectul „Voluntar pentru spital - Vreau să sprijin“, parte a programului „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, iniţiat de Patriarhia Română cu ocazia Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi.
„Ce poate să fie mai sănătos pentru noi, elevii, decât să avem posibilitatea acum, în Postul Mare, să venim la biserică. Prin participarea noastră la Sfântul Maslu primim încă o lecţie de însănătoşire a trupului, dar şi a sufletului. Mă bucură faptul că sunt din ce în ce mai mulţi preoţi care slujesc Sfânta Taină a Maslului în timpul săptămânii, în zile şi la ore diferite, dând posibilitatea şi celor care sunt la şcoală sau la serviciu să poată participa la rugăciune“, a spus Teodora Grădinaru, elevă care se implică voluntar în acţiunile filantropic-misionare, organizate la bisericuţa de la Spitalul Municipal Caracal.
Următorul cerc pastoral va avea loc pe data de 4 aprilie, în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ din municipiul Caracal. (Prof. Florica Grecu, prof. Alexandra Iliescu)