„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Participare oltenească la Congresul naţional al facultăţilor de teologie ortodoxă
Cu ocazia celui de-al IV-lea Congres naţional al facultăţilor de teologie ortodoxă din Patriarhia Română, care a avut loc săptămâna trecută, în Sala "Conversus" din incinta Palatului Patriarhiei, Facultatea de Teologie din Craiova a fost reprezentată de o delegaţie condusă de IPS Irineu. Tema congresului a fost "Cercetarea teologică astăzi". Din partea Facultăţii de Teologie din Craiova, conf. univ. dr. Mihai Valentin Vladimirescu, prodecan, a prezentat referatul cu titlul "Cadrele şi obiectivele cercetării".
În prelegerea susţinută, prof. Mihai Vladimirescu a identificat parametrii care definesc acţiunea ştiinţifică şi de cercetare în domeniul teologiei: "Adoptarea unui set de priorităţi trebuie să ţină cont atât de nevoile concrete pastoral-misionare ale Bisericii, de contextul alinierii competenţelor instituţionale cu cerinţele societăţii şi de aspiraţiile naţionale sau internaţionale ale universităţii. Trebuie reafirmat faptul că cercetarea teologică trebuie făcută în duhul Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, fără a renunţa la rigoare şi la precizie intelectuală. Teologia nu este un simplu demers speculativ sau o argumentare critică, ci îşi atinge finalitatea în măsura în care se intensifică trăirea şi cunoaşterea lui Dumnezeu, comuniunea cu Dumnezeu şi iubirea personală de Dumnezeu fiind cerinţe fundamentale. În general, în majoritatea cercetărilor de referinţă în teologia românească se remarcă o abordare tradiţional-clasică a problematicii tratate, cu acordarea unei atenţii deosebite interpretării biblice patristice, ţinând cont totodată de rezultatele formulate de comunitatea ştiinţifică internaţională contemporană", a încheiat prof. Mihai Vladimirescu. (diac. I. Apostolache)