Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Participare românească la Conferinţa "SoCareNet" Europa
O delegaţie a Arhiepiscopiei Sibiului a participat în perioada 29 septembrie - 1 octombrie la conferinţa anuală a Reţelei Organizaţiilor de Asistenţă Socială (SoCareNet), din Europa, eveniment aflat la cea de-a XV-a ediţie. Conferinţa a avut loc la Neuendettelsau, în Germania, iar reprezentanţii României au transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La conferinţa internaţională din Neundettelsau au participat 48 de invitaţi din mai multe ţări europene precum Germania, Spania, România, Elveţia, Slovacia, Norvegia, Polonia, Ungaria, Letonia, Belgia şi Austria. Participanţii au reprezentat organizaţiile de asistenţă socială şi membrii reţelei europene. Din partea Arhiepiscopiei Sibiului au participat la conferinţă pr. inspector social Tiberius Kiss, şi asistentul social Tudor Costea, din cadrul Departamentului social al eparhiei menţionate.
Conferinţa din acest an a început cu un cuvânt de bun-venit din partea rectorului Diakonie Neuendettelsau dr. Hermann Schoenauer, urmat de mesajele invitaţilor, între care reprezentantul Parlamentului European şi al Eurodiaconia, Heather Roy, precum şi dr. Dr.Hartmann Mathias, din cadrul Diakonie Neuendettelsau.
Mesajul IPS Mitropolit Laurenţiu a fost citit de pr. insp. Tiberiu Kiss, după care au urmat sesiuni de comunicări ştiinţifice şi discuţii. Pe parcursul celor trei zile, reprezentanţi din diferite ţări şi-au prezentat activitatea de asistenţă socială, specificul fiecărui sistem şi provocările întâmpinate în ţările reprezentate. A existat şi un moment festiv, la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, federale şi europene.
"Misiune şi lucrare pastorală"
În mesajul transmis participanţilor, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat implicarea Arhiepiscopiei Sibiului în domeniul activităţii sociale. În ultimii ani, a menţionat ierarhul în mesaj, eparhia a sprijinit un număr mare de persoane cu nevoi materiale.
"Biserica Ortodoxă Română acorda o importanţă deosebită factorului social. Încă din anul 2006 există în eparhia noastră un Departament social în care lucrează persoane calificate în acest domeniu. În fiecare zi sunt înregistrate persoane ce primesc ajutor material, dar şi financiar. De asemenea, informăm beneficiarii despre drepturile, dar şi obligaţiile ce le revin vis-a-vis de Stat sau de angajator, asistenţii sociali ajutându-i pe aceştia în căutarea unui loc de muncă. Acordăm consiliere socială pentru dezvoltarea unei relaţii de încredere între beneficiari şi asistenţii sociali. Această dorinţă de implicare şi dedicare este însoţită, de cele mai multe ori, de vocaţie, iar vocaţia ne îndeamnă să ne perfecţionăm continuu, asimilând metode noi şi luând contact cu exemple de bună practică. Aşa ne-am îndreptat atenţia şi spre preoţii şi asistenţii sociali din cadrul eparhiei şi specialiştii din instituţiile publice sau private, de pe raza Arhiepiscopiei Sibiului, discutând împreună despre anumite teme sau proiecte sociale", a transmis IPS Mitropolit Laurenţiu.
În continuarea mesajului, Părintele Mitropolit a evidenţiat componenta spirituală a misiunii sociale din Arhiepiscopia Sibiului.
"Slujirea în asistenţă socială devine, pentru noi, misiune şi lucrare pastorală, în concordanţă cu imperativul dat de necesitatea de a reface unitatea dintre Liturghie şi Filantropie. Să ne amintim că Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de Înălţarea la cer, le-a spus ucenicilor: «...mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin» (Matei 28, 19-20). Împlinirea acestei porunci se va face prin toate proiectele misionare şi sociale ale Bisericii, până în zilele noastre. Considerăm că este important să înţelegem că e bine pentru noi să ştim să lucrăm cât mai eficient şi mai corect, indiferent dacă suntem preoţi sau mireni, având conştiinţa faptului că Hristos este mereu prezent alături de noi", a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Parteneriate şi schimburi de experienţă
SoCareNet este o reţea de instituţii sociale ale Diakoniei Neuendettelsau şi nu numai, răspândite în toată Europa. Aceasta oferă servicii sociale şi medicale vârstnicilor, persoanelor cu handicap şi altor categorii defavorizate. Conferinţa anuală de la Neuendettel susţine schimbul de idei, practica între furnizorii de servicii sociale, sprijinirea de proiecte sociale, dezvoltarea unor noi concepte de ajutorare a persoanelor vârstnice şi cu handicap, precum şi colaborarea cu noi parteneri. Reţeaua este privită ca o bancă de date, comună instituţiilor membre şi care prezintă informaţii despre activităţile, proiectele sociale, cât şi despre cooperarea cu fiecare furnizor de servicii în parte. De asemenea, se urmăreşte căutarea unor soluţii de sprijinire a activităţilor sociale.