Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Participare românească la hramul Academiei Teologice din Moscova
În data de 14 octombrie 2014, atunci când Biserica Rusă prăznuieşte Acoperământul Maicii Domnului, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Liturghia oficiată de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, cu ocazia hramului Academiei Teologice din Moscova. Anul acesta, Academia Teologică din Moscova, cu care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a semnat un acord de cooperare ştiinţifică, împlineşte 200 de ani de când a fost mutată din oraşul Moscova în incinta Lavrei „Sfânta Treime“ a Sfântului Serghie de Radonej, situată în oraşul Serghiev Posad. Rectorul actual al Academiei Teologice din Moscova este Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Evghenie de Vereja.
La slujbă au participat şi rectorii altor academii teologice din Biserica Ortodoxă Rusă, în persoana Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ambrozie de Peterhoff, rectorul Academiei Teologice din Sankt Petersburg, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Antonie de Borispil, rectorul Academiei Teologice din Kiev. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti are încheiate acorduri şi cu aceste instituţii superioare de învăţământ teologic. Părintele decan Ştefan Buchiu a purtat o scurtă convorbire cu Preafericitul Părinte Patriarh Kiril, în care s-a subliniat importanţa cooperării între instituţiile teologice de învăţământ din Bisericile Ortodoxe surori. Patriarhul Moscovei i-a oferit decanului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti o icoană reprezentând Sfânta Mahramă a Domnului Hristos.
La final a vorbit Preafericitul Părinte Kiril, care a amintit despre importanţa mutării Academiei Teologice din Moscova în lavră, după invadarea Moscovei de către trupele lui Napoleon, în 1812. „Poporul rus se simte şi a fost întotdeauna ocrotit de Acoperământul Maicii Domnului, chiar dacă de mai multe ori, în parcursul istoriei, a fost la un pas de sucombare“, a subliniat Patriarhul Moscovei.
În amintirea sărbătoririi hramului de anul acesta şi a jubileului de 200 de ani de la mutarea în lavră, Patriarhul Moscovei i-a dăruit rectorului acestei instituţii o icoană a Maicii Domnului „Kazanskaia“ şi un set arhieresc, cruce şi engolpion, mulţumindu-i pentru truda deosebită, mai ales acum, când instituţiile teologice din Rusia suferă transformări, pentru a se alinia procesului de la Bologna, în vederea acreditării de către stat. (Diac. Eugeniu Rogoti)