În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Pași duhovnicești în suișul anevoios al muntelui
Enoriași din Parohia „Sfântul Ilie”-Gorgani, Protopopiatul Sector 5 Capitală, au mers sâmbătă, 1 octombrie, într-un pelerinaj la așezămintele monahale prahovene Crasna și Cheia. Pentru fiecare dintre ei, pelerinajul a avut o semnificație duhovnicească, dar a fost și un prilej de întărire și manifestare a comuniunii.
Pelerinajul a început de la Biserica „Sfântul Ilie”-Gorgani, unde a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a călătoriei. Primul așezământ vizitat a fost Mănăstirea Crasna, așezată, cum arată şi etimologia slavonă, într-o frumoasă zonă împădurită, la poalele muntelui Ursoaia. Drumul până la mănăstire a pus la încercare pe mulți dintre pelerini, chiar și pe cei mai tineri, astfel că sosirea la mănăstire a fost un prilej numai bun pentru odihnirea trupului, dar și a sufletului, întrucât pelerinii au participat la Sfânta Liturghie. Alături de enoriașii din parohia bucureșteană, la Mănăstirea Crasna au sosit numeroși alți pelerini, întrucât unul dintre hramurile așezământului monahal este sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului”. „Deși se urcă mult până la Crasna, iar drumul pe pietroaie este foarte chinuitor, la slujbă a fost foarte frumos, mai ales că a fost într-o zi mare, de Acoperământul Maicii Domnului. Suntem foarte binecuvântați că am reușit să fim de ziua aceasta sfântă la Mănăstirea Crasna. Locurile sunt superbe, iar absolut unde te duci la vreo mănăstire, te copleșesc și te emoționează frumusețea florilor. Zici că le-a pictat Dumnezeu atunci, fiindcă acasă nu sunt așa de frumoase”, a spus una dintre pelerinele senioare, Nina Opațchi.
După un popas de câteva ore, pelerinajul a continuat la Mănăstirea Cheia, aflată într-o zonă la fel de frumoasă: stațiunea montană Cheia, de la poalele munților Ciucaș. După închinarea în frumosul monument ecleziastic, construit în stilul tradițional muntenesc, pelerinii și-au îndreptat pașii spre cimitirul mănăstirii, unde au fost rostite cereri și rugăciuni pentru iertarea sufletelor arhim. Grigore Băbuș, unchiul pr. Emanoil Băbuș, slujitor la Parohia „Sfântul Ilie”-Gorgani, și al arhid. Sebastian Barbu-Bucur. Spre deosebire de pelerinajele anterioare, care au avut scopul de a integra în viața Bisericii și în familia cea mare a parohiei pe noii credincioşi tineri şi adulţi, acest pelerinaj a avut menirea de a întări comuniunea dintre enoriași. „Un pelerinaj reușit, unul dintre cele mai frumoase, deși am mai fost la aceste mănăstiri. Este o socializare autentică. Inițial, mi s-a părut ceva forțat, dar acum, fiind pentru a treia oară, a devenit ceva autentic”, a spus Nicoleta Cristina Radu. „În comparație cu alte biserici la care am mai fost, mulți oameni sunt foarte serioși în biserică, iar acum când i-am văzut așa veseli, nu mi-a venit să cred că sunt ei. Astfel, drumul, atmosfera, totul a fost frumos”, a explicat Iuliana Sisea. „Dumnezeu a fost cu noi cu toți. Am avut o zi splendidă și de neuitat. Este foarte plăcut, te simți ca în familie, la fel ca atunci când mă duc la biserică, știu că mă întâlnesc cu familia”, a precizat Nina Opațchi. „Am participat și anul trecut, iar fiecare pelerinaj îl văd ca pe o cărămidă pusă în urcușul meu duhovnicesc. Pelerinajele organizate aici, în parohie, mi se par și apropiate de sufletul meu, pentru că suntem ca într-o familie”, a reliefat Cristiana Sabina Panait.
Momentele familiare în timpul pelerinajului s-au arătat nu numai în grija manifestată față de persoanele mai în vârstă, ci și în transmiterea gândurilor bune pentru organizatoarea pelerinajului, Alina Marinescu, sau pentru actrița Coca Bloos, care a împlinit o frumoasă vârstă. Grupul de pelerini, format din aproape 50 de credincioşi, a fost însoţit de doi preoţi slujitori la Parohia „Sfântul Ilie”-Gorgani: pr. paroh Silviu Tudose şi pr. Emanoil Băbuş, iar pelerinajul a fost organizat prin Agenţia de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.