Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Pastoraţie şi caritate la Parohia Pociovaliştea din Gorj
La Parohia "Pociovaliştea", din Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, aşezată în vecinătatea localităţii gorjene Novaci, la poalele munţilor Parâng, părintele paroh Constantin Popescu a reuşit cu ajutorul credincioşilor săi să ridice un adevărat complex parohial, unde oamenii pot mânca gratuit de trei ori pe săptămână. Anul acesta, la începutul lunii mai, parohia a găzduit 50 de tineri din tot cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei.
Alături de părintele paroh, Constantin Popescu, pociovaliştenii au reuşit să construiască un adevărat complex social, unde, după sfintele slujbe, se adună, cu mic cu mare, pentru a discuta şi pentru a prelungi comuniunea de la Biserică. Cantină soicală şi camere pentru oaspeţi Ideea construirii unui aşezământ social, care să cuprindă cantină, bucătărie şi câteva camere pentru oaspeţi, îi aparţine părintelui paroh. Aşa se face că, în urmă cu câţiva ani, Sfinţia Sa s-a hotărât să transforme obiceiurile locale de a da de pomană după slujbă într-un lucru organizat care să poată veni în sprijinul celor săraci şi nevoiaşi: "Am propus proiectul meu adunării parohiale, care la început s-a opus. Având biserică în lucru, la filia Siteşti, am motivat că ne trebuie terenul pentru a stinge varul. Am săpat groapa şi am pus temelia pentru aşezământul parohial. Fondurile le-am obţinut de la diverşi oameni de bine care ne-au ajutat fie cu bani, fie cu materiale de construcţii. Ideea de la care am plecat a fost să schimbăm mentalitatea datului de pomană", ne-a declarat părintele paroh. Astăzi cantina este gata şi găzduieşte la masă, în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică, peste 150 de oameni. Aici credincioşii pot organiza botezuri, pomeniri sau chiar agape frăţeşti. Din activitatea părintelui nu lipseşte niciodată versul. Pasionat de poezie, preotul Constantin este cunoscut de toată lumea pentru predicile şi cuvântările versificate pe care le ţine la diferite ocazii. Astfel, reuşeşte să explice enoriaşilor săi învăţătura de credinţă şi implicaţiile sociale ale păcatului. A lăsat şi câteva însemnări pe crucile din cimitirul parohial, pe care îl doreşte la fel cu cel vesel de la Săpânţa. Sprijin financiar pentru activităţile culturale din arhiepiscopie În perioada 30 aprilie - 2 mai, Parohia Pociovaliştea a susţinut financiar "Congresul tinerilor creştini ortodocşi din Arhiepiscopia Craiovei" care a avut loc anul acesta la Tismana. După terminarea lucrărilor, cei 50 de tinerii, însoţiţi de părinţii coordonatori, au fost primiţi în mijlocul comunităţii din Pociovaliştea, iar duminică dimineaţa au participat la Sfânta Liturghie şi la agapa frăţească organizată de părintele paroh şi comitetul parohial. Pentru sprijinul acordat acestei acţiuni, părintele a primit din partea arhiepiscopiei o diplomă de onoare.