Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Patimile şi Învierea Domnului prin ochii copiilor din Aleşd
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, în 30 martie, biserica cu hramul "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" din oraşul bihorean Aleşd a fost gazda unei manifestări cu caracter educaţional şi religios, dedicată Postului Mare, la care au participat cei mai mici şi mai tineri dintre credincioşii aleşdeni.
La iniţiativa părintelui paroh Ovidiu Bocşan şi cu ajutorul profesoarelor de religie Felicia Lele, Alina Modog şi Mariana Ardelean, de la Şcoala Generală "Constantin Şerban" şi de la Colegiul Tehnic "Alexandru Roaman", ambele din Aleşd, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a expoziţiei-concurs de desene şi pictură religioasă "Patimile şi Învierea Domnului văzute prin ochii copiilor". Concursul are ca scop promovarea tradiţiilor creştin-ortodoxe de pe meleagurile Bihorului şi crearea unui cadru de manifestare tip expoziţie-concurs de desene şi pictură. În acelaşi timp, se urmăreşte familiarizarea copiilor şi tinerilor cu valorile creştin-ortodoxe şi apropierea acestora de Biserică. Au participat 43 de elevi de la unităţile de învăţământ menţionate, aceştia fiind îndrumaţi să picteze sau să deseneze câte o planşă, fiecare putându-se exprima liber în privinţa modului în care vede Patimile şi Învierea Domnului. Activităţi cu copiii la Biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" "Au participat copii din clasele primare, gimnaziale şi liceale din Aleşd. Aplicând în practică cuvintele Mântuitorului: "Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi", am reuşit, cu ajutorul profesorilor de religie, să le trezim acestora sentimentul dragostei pentru Hristos, astfel încât biserica noastră, unde s-a desfăşurat acţiunea, să devină neîncăpătoare şi nu numai atât, dar i-am făcut bucuroşi şi curioşi de realizările lor, determinându-i pe unii să aibă un motiv în plus să treacă pragul Sfintei Biserici, să admire expoziţia cu lucrările lor de pictură. Suntem la ediţia a doua şi ne dorim să facem din acest eveniment o tradiţie alături de acţiunea cu încondeiatul ouălor care urmează să o desfăşurăm. Sperăm ca imaginile zugrăvite pe hârtie de aceşti copii să pătrundă şi să rămână în inimile lor", a spus pr. paroh Ovidiu Bocşan. Printre elevii din ciclul primar care s-au evidenţiat au fost Marina Vlad, clasa a IV-a C, şi Adrian Horvat, clasa a IV-a C, care au luat premiul I. La gimnaziu, elevii premianţi au fost Cecilia Cozac, clasa a VII-a C, şi Maria Palko-Mate, clasa a VII-a A. La secţiunea liceu, s-au aflat pe primul loc Maria Andra Mal, clasa a X-a G, Cipriana Laura Simionaş, clasa a IX-a C, şi Vasilica Manoliu, clasa a IX-a C. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu icoane cu Maica Domnului, cu Mântuitorul Iisus Hristos şi alţi sfinţi, dar şi cu cărţi de rugăciune, iar toţi participanţii au primit iconiţe, urmând ca lucrările să fie expuse în sfântul lăcaş până în Săptămâna Luminată, după care elevii le vor lua acasă. (Pr. Silviu Dobai)