La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Patriarhia Română apreciază atitudinea autorităţilor române şi israeliene faţă de incidentul de la biserica românească din Ierusalim
Patriarhia Română a aflat cu tristeţe de actul de vandalism de la Biserica Aşezământului românesc din Ierusalim din ziua de 8 octombrie 2012 şi speră că astfel de incidente regretabile nu se vor mai repeta. Patriarhia Română salută declaraţiile domnului Avigdor Lieberman, ministrul de externe al Israelului, şi ale Eminenţei Sale Rabinul Vaysbish Nahum, care au condamnat actul de vandalism petrecut la biserica românească din Ierusalim. De asemenea, sunt de evidenţiat eforturile autorităţilor responsabile pentru identificarea autorilor. În egală măsură, Patriarhia Română apreciază poziţia şi implicarea domnului Titus Corlăţean, ministrul de externe al României, aflat într-o vizită oficială în Israel, care a discutat incidentul cu reprezentanţi ai autorităţilor şi cu lideri religioşi din această ţară. În acelaşi timp, este de evidenţiat vizita de susţinere şi încurajare pe care ministrul de externe român a efectuat-o la Aşezământul românesc de la Ierusalim imediat după nefericitul eveniment. Ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască pace şi bună înţelegere între oameni şi popoare de culturi şi credinţe diferite. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)