La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Patriarhul a oferit distincţii unor preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor
▲ Mai mulţi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor au primit, sâmbătă, „Crucea Moldavă“ ▲ PF Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a dorit să evidenţieze şi rolul pe care mirenii l-au avut în susţinerea activităţilor Arhiepiscopiei Iaşilor ▲ Preafericirea Sa a conferit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă“, primarului Iaşului, Gheorghe Nichita ▲
Mai mulţi preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor au primit, sâmbătă, „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Aceasta le-a fost acordată la reşedinţa mitropolitană din Iaşi, de către PF Părinte Patriarh Daniel. Cei care au primit această distincţie, „ca expresie a preţuirii deosebite şi ca binecuvântare sfântă din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei“, sunt: arhim. Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia, pr. Florin Chirilă - inspector bisericesc, pr. Grigorie Diaconu - directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Botoşani, pr. Dragoş Bahrim - directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, pr. Dumitru Boboc - preşedintele Consistoriului eparhial Iaşi şi pr. Ştefan Ropotă - membru al Consistoriului Eparhial Iaşi. În cadrul aceleiaşi ceremonii, pr. Alin Cristian Preotu, de la parohia „Sf. Alexandru“ - Protopopiatul Iaşi 1; pr. Cristian Muraru, de la parohia „Izvorul Tămăduirii“ - Protopopiatul Iaşi 2 şi pr. Florin Chirilă - Protopopiatul Iaşi 2 au primit rangul de iconom stavrofor. Primarul Gheorghe Nichita a primit „Crucea Moldavă“ Alături de clericii care s-au evidenţiat prin rezultate deosebite în activitatea desfăşurată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Locţiitor de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a dorit să evidenţieze şi rolul pe care mirenii l-au avut în susţinerea activităţilor Arhiepiscopiei Iaşilor. Astfel, Preafericirea Sa a conferit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, „Crucea Moldavă“, primarului Iaşului, Gheorghe Nichita. În calitate de primar, Gheorghe Nichita a susţinut alocarea, din bugetul Consiliului Local, a unor sume importante pentru biserici şi mănăstiri, a finalizat lucrările la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Vasile cel Mare“, a iniţiat o serie de proiecte sociale desfăşurate în parteneriat cu Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ şi a continuat conlucrarea deosebit de rodnică pe care Mitropolia şi Primăria Iaşului o au în organizarea, în luna octombrie a fiecărui an, a sărbătorilor oraşului. Gestul acordării acestei distincţii trebuie apreciat ca fiind unul firesc, de recunoştinţă, al celui care a păstorit Mitropolia Moldovei şi Bucovinei timp de 18 ani şi care urma să încredinţeze, a doua zi, conducerea eparhiei unui nou arhipăstor. Gheorghe Nichita a mulţumit pentru primirea acestei onorante distincţii pe care o consideră un simbol al aprecierii tuturor mirenilor din Iaşi care au ajutat, după 1990, Biserica în misiunea sa sfântă. De asemenea, primarul Nichita a menţionat că va continua să sprijine, mai intens, activităţile specifice pe care le desfăşoară Arhiepiscopia Iaşilor, având în vedere că, atât Primăria, cât şi Mitropolia conlucrează, astfel, pentru binele comunităţii ieşene.