La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Patriarhul a vizitat Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău
Sute de băcăuani l-au aşteptat duminică, 13 septembrie, pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău. Întâistătătorul Bisericii noastre a fost întâmpinat în poarta măreţei catedrale, aflate încă în construcţie, de un sobor de peste 100 de preoţi şi de autorităţile locale. În demisolul sfântului lăcaş a avut loc o slujbă de mulţumire pentru Patriarhul României, la care au participat Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei şi exarh patriarhal, PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Ioachim Bacăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La final, PS Ioachim Băcăuanul a amintit în prima parte a cuvântului său de festivitatea de proclamare şi ridicare a Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie, care a avut loc în aceeaşi zi (n.r. - duminică), urmând ca mai apoi să prezinte câteva date istorice referitoare la Catedrala „Înălţarea Domnului“, amintind faptul că edificiul a fost construit de toţi băcăuanii, însă investiţiile sunt în grija Consiliului Judeţean Bacău.
PF Părinte Daniel, cetăţean de onoare al judeţului Bacău Apoi, domnul Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău i-a oferit Preafericitului Părinte Daniel titlul de cetăţean de onoare al judeţului Bacău, alături de un dar simbolic reprezentând un munte de sare, în miniatură. Părintele Patriarh a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia zidirii unei biserici, apreciind, în acelaşi timp, jertfelnicia celor care au zidit Catedrala din Bacău. „Această catedrală este un simbol al libertăţii folosite pentru apropierea de Dumnezeu şi pentru ridicarea în demnitate a poporului creştin-ortodox din acest municipiu şi din acest judeţ. Când se ridică o biserică, se înalţă demnitatea comunităţii care o zideşte şi se construieşte tainic în sufletele celor care participă la înălţarea ei. Biserica din suflet marchează pe ctitori, pe cei care au zidit-o, pe cei care au înfrumuseţat-o pentru veşnicie. Atunci când se zideşte o biserică, este nevoie de multă jertfă, dar în ziua sfinţirii trebuie să se uite greutăţile şi toate ostenelile, pentru că se primeşte în schimb bucuria sfântă a sfinţirii ei. Această catedrală este mare, frumoasă, printre cele mai mari în construcţie din Europa Răsăriteană“, a spus PF Daniel, care a oferit Catedralei „Înălţarea Domnului“ o cruce de binecuvântare, o Biblie, precum şi alte volume. A urmat un Trisaghion la mormântul vrednicului de pomenire Episcop Ioachim Mareş, la care au asistat toţi ierarhii, preoţii şi credincioşii prezenţi. Lucrările de ridicare a Catedralei „Înălţarea Domnului“ au început după 1990, cu binecuvântarea şi la iniţiativa Episcopului Ioachim Mareş, înmormântat la demisolul acestui sfânt lăcaş. Părintele Patriarh a vizitat şantierul Catedralei din Bacău pentru a vedea stadiul lucrărilor, iar apoi, în aplauzele mulţimii de credincioşi, Preafericirea Sa a plecat spre Bucureşti, încheindu-şi astfel vizita canonică în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. (C. CIOFU)