De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Daniel decorat de Președintele României la ceas aniversar
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost decorat joi, 22 iulie 2021, de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan, pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale și filantropice a Bisericii Ortodoxe Române în țară și în diasporă, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional și interreligios. Evenimentul festiv a avut loc la Palatul Cotroceni cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani de viață ai Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.
La ceremonia de decorare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis, au participat Anca Dragu, președintele Senatului; Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților; Florin Cîțu, prim-ministrul României; Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale; Corina-Alina Corbu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, precum și ierarhi membri ai Sfântului Sinod.
În alocuțiunea rostită în cadrul evenimentului solemn, Președintele României a evidențiat rolul fundamental al Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional: „Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, vă felicit, Preafericirea Voastră, și am bucuria să vă acord cea mai înaltă decorație a Statului român, Ordinul Național «Steaua României» în grad de Colan. Vă urez «La mulți ani!», sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun. Sunteți întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ați urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român. Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre State și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ați asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă”.
De asemenea, Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Patriarhul României pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferă societății românești. „Preafericirea Voastră, ați adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice - o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui. Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații! În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna. Preafericirea Voastră, sunteți puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diasporă. Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești”, a spus Președintele României.
Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat și rolul pe care îl are Biserica Ortodoxă Română în păstrarea legăturii românilor de pretutindeni cu România. „Preafericirea Voastră, îmi doresc ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă. Am convingerea că veți împlini, în continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații sub deviza înaltei distincții care vă este conferită, In fide salus, pentru împlinirea binelui comun! Întru mulți și fericiți ani, Părinte Patriarh Daniel!”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că în România cultele sunt parteneri sociali ai Statului român, iar libertatea religioasă este un cadru pentru cooperare, armonie și pace între cetățenii țării. „Primim acest ordin astăzi ca semn de apreciere nu doar a activităților noastre ca Patriarh, ci ca o onoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Aceasta, mai ales în anul dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastorației românilor din afara României. Avem cea mai mare diasporă română din istoria poporului român, care este o șansă, dar și o provocare. De aceea, am făcut eforturi împreună cu autoritățile de stat ca să ținem în comuniune românească pe acești fii și fiice ale patriei noastre, care, din anumite motive, lucrează sau studiază în afara hotarului țării noastre. Vă mulțumim pentru aprecierile pe care le-ați făcut la adresa Bisericii noastre și, într-adevăr, așa cum prevede legea cultelor, Cultele în România sunt parteneri sociali ai Statului român. Noi considerăm că libertatea pe care o avem la nivelul manifestării credinței noastre religioase este o libertate pentru cooperare, pentru coresponsabilitate și, așa cum frumos ați spus, pentru armonie și pace între toți cetățenii României și între românii de pretutindeni. Vă mulțumim și vă dorim și noi, la rândul nostru, ani mulți cu sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu în activitatea pe care o desfășurați”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.