Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Patriarhul ecumenic s-a adresat Parlamentului European
Pe 24 septembrie 2008, Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, s-a adresat membrilor Parlamentului European, în cadrul unei sesiuni solemne, informează Agenţia de Ştiri BASILICA a Patriarhiei Române. Principalele teme abordate în discursul său au fost: „importanţa dialogului intercultural“, „semnificaţia proiectului european“, „respectarea drepturilor minorităţilor“, „de ce este nevoie de includerea Turciei în proiectul european?“ şi „Istanbul 2010: capitala culturală europeană“. „Înainte de toate, trebuie să existe respect pentru drepturile minorităţilor în cadrul fiecărei majorităţi. Acolo unde sunt luate în considerare drepturile minorităţilor, societatea va fi tole-rantă. În orice cultură, un anumit segment va fi întotdeauna dominant, fie că această dominare se referă la rasă, religie sau orice altă categorie. Segmentarea este inevitabilă în lumea noastră plină de diversitate. Dorinţa noastră este de a pune capăt fragmentării. Societăţile clădite pe excluziune şi represiune nu pot rezista. Tocmai din acest motiv Europa trebuie să includă Turcia în proiectul său, iar Turcia trebuie să promoveze dialogul intercultural şi toleranţa pentru a fi acceptată în familia europeană“, a spus, printre altele, Preafericirea Sa.
În discursul său de bun-venit adresat Patriarhului ecumenic, preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a apreciat lunga istorie a patriarhatului ecumenic al Constantinopolului, creat în secolului al IV-lea în Fanar, devenind, de-a lungul timpului, căminul spiritual pentru 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume. Având în vedere că „fanar“ înseamnă far, preşedintele Parlamentului European l-a numit pe Sanctitatea Sa, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, „farul călăuzitor pentru lumea ortodoxă“, apreciind, în acelaşi timp, activitatea sa de promotor al reconcilierii.