De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Irineu al Serbiei a trecut la Domnul
Preafericitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad‑Karlovci și Patriarh al Serbiei, a trecut la Domnul vineri dimineață, 20 noiembrie 2020, la Spitalul Militar „Karaburma” din Blegrad, Serbia. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe avea vârsta de 90 de ani. În timpul slujirii sale s-a remarcat ca o personalitate bisericească deschisă dialogului și comuniunii frățești cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.
Preafericitul Părinte Irineu al Serbiei s-a născut în anul 1930 în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia, primind numele de botez Miroslav.
Școala primară și elementară a urmat-o în satul natal, iar liceul în orășelul Ceaceac. După absolvirea Seminarului Teologic din Prizren, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Belgrad. După terminarea serviciului militar, a fost numit profesor suplinitor la seminarul din Prizren, iar în octombrie 1959, înainte de a deveni profesor, cu binecuvântarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakoviţa, primind numele Irineu. A fost hirotonit ieromonah în biserica din Ružica, Belgrad. Ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Prizren, a urmat cursurile postuniversitare ale Facultăţii de Teologie din Atena, se arată pe site-ul Patriarhiei Serbiei, spc.rs.
În anul 1974 a fost ales Episcop-vicar patriarhal, cu titlul Episcop de Moraviţa, iar un an mai târziu, în luna mai 1975, a fost ales Episcop de Niş. După trecerea la Domnul a Patriarhului Pavel al Serbiei, la 22 ianuarie 2010, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe Preafericitul Părinte Irineu ca Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.
Întronizarea Preafericirii Sale a avut loc la 23 ianuarie 2010, la finalul Sfintei Liturghii, în Catedrala „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad, Serbia.
De la începutul slujirii sale ca Patriarh al Serbiei, într-o perioadă foarte grea, Preafericitul Părinte Irineu a pledat pentru pace și stabilitate în întreaga regiune, fiind considerat atât în Serbia, cât și în străinătate ca o personalitate bisericească deschisă dialogului interortodox și interreligios. De asemenea, în iunie 2016, împreună cu delegația Patriarhiei Serbiei, Preafericirea Sa a participat și la lucrările Sfântului și Marelui Sinod Ortodox din Creta, Grecia.
Sub păstorirea Preafericirii Sale, Patriarhia Serbiei a publicat un număr important de cărți academice, liturgice și religioase, precum și numeroase volume spre îndreptarea și înălțarea spirituală a credincioșilor. Preafericitul Părinte Irineu a fost cunoscut ca un bun predicator, care folosea fiecare ocazie pentru a propovădui cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor.
În cadrul unor proceduri medicale periodice, dar și după o evaluare epidemiologică, s-a constatat că Patriarhul Irineu a fost infectat cu noul coronavirus, dar era asimptomatic. Întrucât Întâistătătorul Bisericii Sârbe avea o vârstă înaintată, 90 de ani, medicii au hotărât să-l interneze la Spitalul Militar „Karaburma” din Belgrad pentru o supraveghere permanentă. Duminică, 15 noiembrie 2020, starea de sănătate s-a agravat, iar în dimineața zilei de vineri, 20 noiembrie 2020, a trecut la cele veșnice.
Mesajul de condoleanțe transmis de Patriarhul României Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe