În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Patriarhul Justinian, comemorat de seminariști
Miercuri, 22 februarie 2017, s-au împlinit 116 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Patriarh al României Justinian Marina. Cu această ocazie, cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost comemorat în mai multe eparhii din Muntenia şi Dobrogea de ierarhi, preoți, profesori și elevi de la seminarii teologice.
Elevii și profesorii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din municipiul Curtea de Argeș, precum și preoți și credincioși argeșeni au vizionat miercuri filmul „Viața Patriarhului Justinian Marina” realizat de Televiziunea Română. La acest eveniment a participat și IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
„Când pomenim numele Patriarhului Justinian, să ne aducem aminte că el este prezent în mijlocul nostru și în țara noastră ca atunci când mergea ca patriarh din loc în loc. Noi și azi trăim în zestrea pe care ne-a lăsat-o Patriarhul Justinian. La acest moment de aducere aminte și prețuire a înaintașilor noștri ați făcut o prezentare foarte reușită și cuprinzătoare a vieții și personalității Patriarhului Justinian”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Calinic.
Activități de comemorare a celui de-al treilea Patriarh al României au fost organizate în această săptămână în eparhia Argeșului și Muscelului.
Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi a organizat o manifestare culturală dedicată Patriarhului Justinian Marina, tot miercuri. În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a reliefat câteva aspecte din viaţa şi slujirea jertfelnică a vrednicului patriarh.
„Personalitatea Patriarhului Justinian Marina este bine să o cunoască elevii și profesorii de la seminariile teologice deoarece viața lui a fost profund atașată seminarului, ca elev, ca director de seminar, apoi ca reorganizator al seminariilor cu vocație din România. Am evocat, mai întâi, slujirea sa de excepție ca preot, slujirea sa de arhiereu, cea socială pe timp de foamete, după război în Moldova, și apoi toate direcțiile importante pentru reorganizarea vieții duhovnicești în Biserica noastră. Am căutat să reliefăm chipul marelui patriarh ca un adevărat apostol mărturisitor și promotor al vieții creștine în timp de prigoană. Am evocat de asemenea momente ale prezenței sale în eparhia Dunării de Jos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Elevii seminariști de la Galați au avut ocazia să cunoască câteva din evenimentele importante care au marcat viaţa Bisericii Ortodoxe Române din perioada respectivă, prin vizionarea unor secvenţe din epocă. Astfel de evocări au loc atât în şcolile teologice, cât şi în liceele şi colegiile gălăţene, prin implicarea profesorilor de istorie şi de religie.
În programul manifestărilor culturale organizate în această perioadă la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din municipiul Tulcea, cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului spiritual, miercuri, 22 februarie, au avut loc prezentări de referate și comunicări, evocări și proiecții de filme documentare dedicate Patriarhului Justinian Marina.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat în mijlocul elevilor și profesorilor de la seminarul tulcean.
„Preasfințitul Părinte Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a creionat personalitatea Patriarhului Justinian, grija și iubirea sa față de Biserica Ortodoxă Română și principalele sale acțiuni de sprijinire a clerului ortodox și credincioșilor, refacerea și ocrotirea locașurilor de cult în vremea regimului comunist”, ne-a transmis preot Felix Lucian Neculai, consilier eparhial. În cadrul evenimentului, pr. prof. Justinian Neculai a susținut prelegerea „Patriarhul mărturisitor în vremuri tulburi ale Bisericii” și a fost proiectat și un film documentar.
Elevii seminariști au putut vedea cu acest prilej și câteva cărți și fotografii cu semnătura olografă a Patriarhului Justinian, precum și medalia și crucea patriarhală din timpul său. Programul cultural-educațional a continuat această săptămână cu alte sesiuni de referate și comunicări. (Marius Nedelcu, Alexandru Bulgaru)