Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Patriarhul Justinian, omul providenţial al Bisericii
Preoţi şi diaconi de la parohiile Protoieriei Sector 4 Capitală s-au întrunit ieri, 16 februarie, în prima conferinţă reunită a cercurilor pastorale în Sala „Justinian Patriarhul” a Centrului socio-cultural „Sfântul Ierarh Nectarie” al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Tema întrunirii a fost dedicată vieţii şi activităţii vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina.
Mănăstirea Radu Vodă a fost aleasă drept loc al întâlnirii preoţilor din Protoieria Sector 4 Capitală atât pentru faptul că în această ctitorie voievodală Patriarhul Justinian Marina şi-a pregătit locul de veci, pentru a o salva de la demolare, cât şi spre amintirea redobândirii unor clădiri care nu mai aparţineau Bisericii Ortodoxe Române. Întrunirea a fost deschisă de părintele protoiereu Ion-Vartan Armaşi, care a subliniat aspecte biografice ale vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, cel care „a dat demnitate dimensiunii de patriarh”.
„De câte ori vorbesc despre Părintele Patriarh Justinian, am impresia că mă asemăn cu un alpinist care îşi propune să cuprindă cu braţele Ceahlăul”, a precizat dr. George Stan, medicul personal al Patriarhului Justinian Marina. În timpul conferinţei, domnia sa a evocat mai multe întâmplări providenţiale din istoria Bisericii Ortodoxe Române, pe care cărţile de istorie nu a avut cum să le menţioneze, dar şi alte dialoguri pe care dr. George Stan le-a avut cu Patriarhul Justinian Marina. „Am prezentat o parte din viaţa şi activitatea Patriarhului Justinian, pe care l-am cunoscut mai mult decât s-ar scrie într-o carte de istorie a Bisericii Ortodoxe Române, pentru că i-am fost medic personal, timp în care mi-a destăinuit multe din gândurile sale. Pe mine m-au impresionat întotdeauna numărul şi însemnătatea realizărilor sale, care s-au petrecut într-o perioadă în care a trebuit să slujească Biserica noastră cu multă jertfelnicie, în timpul comunismului demolator de suflete. A slujit-o cu multă înţelepciune, încât ne-a lăsat o Biserică consolidată şi bine organizată, lucru care ne face să credem că a fost un patriarh providenţial”, a explicat dr. George Stan.
Viaţa şi activitatea Patriarhului Justinian Marina au fost evocate şi din perspectiva documentelor istorice, iar acestea au fost evidenţiate de pr. conf. univ. dr. Claudiu Constantin Cotan, de la Facultatea de Teologie din Constanţa, cel de-al doilea invitat al întrunirii pastorale. „Patriarhul Justinian s-a dovedit a fi omul providenţial al Bisericii, care a reuşit să anticipeze mişcările politice ale vremii şi să scoată din încercările cele mari Biserica, încât, la sfârşitul păstoririi sale din anul 1977, să lase urmaşului Iustin o Biserică consolidată, stabilă, care, de altfel, nu avea să mai treacă prin încercările prin care a trebuit să treacă clerul ortodox în perioada 1948-1977. De aceea, Patriarhul Justinian are un merit extraordinar, fiindcă a fost omul vizionar care a reuşit să salveze Biserica, învăţământul teologic, scrisul românesc, tiparniţele Bisericii şi să promoveze un cler deosebit, având alături de el colaboratori foarte buni şi păstorind într-o perioadă în care în Sfântul Sinod erau mari personalităţi, adică ierarhi cu mare activitate, desfăşurată în perioada interbelică, cu o mare capacitate de muncă şi cu o mărturisire adevărată în timpul comunismului, precum Nicolae Popovici, Nicolae Bălan, Firmilian Marin, Chesarie Păunescu. A clădit nu numai şcoli şi biserici de ziduri, ci şi biserici în sufletele oamenilor. Este şi rămâne Patriarhul cu cea mai bună viziune şi cu cea mai bună anticipare a evenimentelor istorice din Biserica noastră”, a spus pr. conf. univ. dr. Claudiu Constantin Cotan, slujitor la biserica Parohiei „Delea Nouă”-Calist din Bucureşti.
La întrunirea preoţilor a participat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „S-au spus lucruri foarte frumoase, pe care Patriarhul Justinian le merită în mod deplin pentru dragostea lui faţă de Biserică, faţă de slujitorii Bisericii, încercările prin care a trecut şi tot ceea ce a reuşit el să realizeze în vremuri foarte dificile. De aceea, Patriarhul Justinian rămâne pentru slujitorii de astăzi şi dintotdeauna ai Bisericii chipul unui apărător al Bisericii şi luptător în vremuri de furtună”, a subliniat PS Părinte Timotei Prahoveanul.