În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Patriarhul, primit la Alba Iulia
Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a fost primit aseară la Catedrala Reîntregrii din Alba Iulia, unde a fost oficiată o slujbă de Te-Deum, informează Trinitas TV şi Basilica.
În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a mulţumit ierarhului şi credincioşilor pentru primire, evidenţiind realizările Arhiepiscopiei Alba Iuliei în plan social-filantropic: "Recunoaştem, apreciem, preţuim şi dăm ca model activitatea dinamică a acestei arhiepiscopii în care spiritualitatea exprimată într-un număr mare de mănăstiri care au reînviat sau care au fost începute, organizate aici şi prin dinamica parohiilor spiritualitatea aceasta liturgică şi filocalică se îmbină cu lucrarea social-filantropică. Arhiepiscopia Alba Iuliei este arhiepiscopia care are cele mai multe aşezăminte social-filantropice". În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat şi importanţa construirii de biserici: "În primul rând apreciem legătura pe care fiecare eparhie o face între Liturghie şi filantropie, între Bisericile zidite şi activităţile sociale. Gândirea pragmatică, aproape atee, a multor contemporani nu poate să aprecieze importanţa unei Biserici. âAvem prea multe Bisericiâ, spun unii. Sunt prea puţine, deoarece într-un sat unde nu era biserică s-a zidit în sfârşit o biserică după 300 de ani sau mai mult. Mai ales în Moldova am găsit peste 150 de sate fără biserică. În satele respective între timp sau înainte de a fi biserică deja au apărut trei sau patru cârciume. Şi atunci pentru unitatea noastră spirituală, pentru umanizarea noastră ce ajută mai mult, Biserica sau cârciumele? Biserica ajută. Nu se câştigă mult cu Biserica, dar se câştigă mântuirea sufletului care este mai importantă decât orice valoare din lumea aceasta. Mântuitorul ne spune că âce ar putea da omul în schimb pentru sufletul său?â. âCe îi foloseşte omului să câştige lumea întreagă dacă îşi pierde sufletul său?â. Ce folos de toate lucrurile material dacă ne-am pierdut sufletul, pentru că l-am despărţit de Dumnezeu, izvorul vieţii?. Deci, această legătură între biserică, ca şi lăcaş de cult, unde primim iertarea păcatelor, unde ne curăţim de patimi, unde primim întărire, unde primim putere din puterea milostivă a lui Hristos Care a spus âfără Mine nu puteţi face nimicâ, adică nimic bun, şi activităţile celelalte filantropice sau misionare aceasta este pentru noi lumina vieţii Bisericii şi a misiunii sale în lume". Patriarhul Daniel efectuează în acest sfârşit de săptămână o vizită canonică în Arhiepiscopia Alba Iuliei, la invitaţia chiriarhului locului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Andrei. Astăzi, împreună cu un sobor de ierarhi, Preafericirea Sa a sfinţit Catedrala ortodoxă din Blaj cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", simbol al unităţii ortodoxe a românilor de pretutindeni.