În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Patriarhul României a ajuns la ITO 2019
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns joi, 5 septembrie, la Craiova, unde se desfășoară în aceste zile Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși 2019 (ITO). După primirea oficială de la Aeroportul Internațional Craiova, Patriarhul României a fost întâmpinat la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de un sobor de ierarhi din Mitropolia Olteniei, unde a rostit un cuvânt de binecuvântare în prezența autorităților de stat, centrale și locale, precum și a tinerilor care participă la eveniment.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sosit în dimineața zilei de joi la Craiova și a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional din oraș de o delegație eparhială condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
În continuare, Preafericirea Sa a fost primit oficial la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, unde au fost prezente și autorități centrale și locale.
În cuvântul de întâmpinare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a evidențiat momentul deosebit al prezenței Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în mijlocul tinerilor ortodocși din întreaga lume, reuniți în aceste zile la Craiova. „În aceste clipe sfinte, prezența Preafericirii Voastre în Catedrala noastră, în Mitropolia Olteniei, este cu totul deosebită, mai ales că este prilejuită de această întrunire a tinerilor din țara noastră și din străinătate. Preafericirea Voastră, sunteți chipul păstorului ce a fost ales de Dumnezeu ca să ducă mai departe bucuria, frumusețea și bogăția Ortodoxiei noastre. Dumnezeu să vă binecuvânteze întreaga activitate, să vă dăruiască putere ca să duceți mai departe această activitate frumoasă, întrucât cârma este necesară în vremurile noastre și prezența Preafericirii Voastre este cu adevărat substanțială și de mare folos”, a spus Mitropolitul Olteniei.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat importanța acestei întâlniri într-o vreme în care este mare nevoie de iubire sinceră, smerită și darnică. „Suntem binecuvântați de Dumnezeu atunci când vedem tineri în biserică, când vedem tineri cunoscându-se unii pe alții mai bine, rugându-se împreună, cântând împreună, descoperind valori spirituale și culturale în fiecare an cu o nouă prospețime. Anul acesta, Dumnezeu a binecuvântat Oltenia și pe tinerii care vin aici ca să întărească, să intensifice cunoașterea credinței Ortodoxe și mai ales comuniunea între ortodocși într-o vreme de multă fragmentare individualistă și într-o vreme de mare nevoie de iubire sinceră, smerită și darnică”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat grija Sfântului Constantin cel Mare pentru această regiune istorică a țării noastre, Oltenia, și a arătat că aceasta a rezistat în istorie popoarelor migratoare și a transmis mai departe cu jertfelnicie credința ortodoxă. „Aici, așa cum spune imnul ITO 2019, este vorba de o provincie latină, care apoi a fost reîncreștinată în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care a zidit un pod mai lung cu 500 m decât cel al împăratului Traian la Sucidava, aproape de Calafat, la Celei. Împăratul a trimis misionari care au intensificat credința primită de la Sfântul Apostol Andrei din părțile Dobrogei. Sfântul Constantin cel Mare a avut o grijă deosebită pentru această regiune dacică, pe care a recucerit-o după retragerea Aureliană, și pentru Banat, pentru că el s-a născut în Dacia Mediteraneea, la Naissus, orașul Niș din Serbia de astăzi. Sârbii au venit pe teritoriul Serbiei abia în secolul al 7-lea și au găsit o populație daco-romană creștină și s-au creștinat abia în secolul al 9-lea. Deci, Oltenia latină și apoi creștină a rezistat în istorie tuturor valurilor de popoare migratoare și a transmis din generație în generație, cu multă jertfelnicie, credința ortodoxă. De aceea, în Oltenia s-au născut oameni cu mult curaj și mult spirit de jertfă, personalități politice, personalități culturale și, în același timp, domnitori ai Țării Românești, ctitori de locașuri sfinte și ctitori de cultură, cum s-a spus despre epoca lui Brâncoveanu, că a fost o monarhie culturală. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca în aceste zile de întâlnire a tinerilor ortodocși din România și din jurul granițelor României, din diaspora română și din alte Biserici Ortodoxe surori, să fie un prilej de binecuvântare și bucurie”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Preafericirea Sa i-a oferit în dar Înaltpreasfințitului Părinte Irineu o cruce de binecuvântare confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și cărți apărute la Editurile Patriarhiei Române.
Deschiderea oficială a avut loc în Piața „Mihai Viteazul”
În jur de 3.000 de tineri din țară și străinătate au sosit joi, 5 septembrie, de la primele ore ale dimineții în cetatea Băniei. Aceștia au fost preluați de echipe de voluntari ale Arhiepiscopiei Craiovei, care i-au îndrumat la centrele de cazare și i-au informat privind programul evenimentelor ITO 2019.
Mai multe echipe au lucrat la organizarea ITO 2019 Craiova încă de anul trecut, după preluarea ștafetei de la ITO 2018 Sibiu. Arhiepiscopia Craiovei a organizat sesiuni de formare a voluntarilor, selectând în final 500 de voluntari care coordonează activitățile celor 3.000 de tineri participanți veniți din țară și de peste hotare. Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova se ocupă de organizarea conferinței „Unitatea în Duh și Adevăr. Credință, Nădejde, Dragoste”, pe care IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, o susține astăzi la Sala Polivalentă din Craiova, iar alți voluntari se ocupă fie de cazarea și masa participanților, fie sunt animatori alocați fiecărui grup de tineri, pe care îi însoțesc pretutindeni. Pot fi recunoscuți după tricourile albastre personalizate cu logoul evenimentului.
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a coordonat organizarea celor aproape 100 de ateliere de dezbatere și formare pentru tineri. Sunt peste 100 de formatori din rândul profesorilor de religie, iar 12 școli din Craiova găzduiesc atelierele.
Pe lângă Arhiepiscopia Craiovei, Secretariatul de Stat pentru Culte, școlile și instituțiile de învățământ superior din Craiova și sponsorii locali, o deosebită implicare a avut-o și
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Instituția a susținut producția materialelor de promovare a evenimentului și a organizat expoziția de fotografie „Muntele Athos - Pendulând între imagine și reprezentare fotografică”, inaugurată joi în holul Universității din Craiova.
Pachetul oferit de organizatori tinerilor participanți conține, pe lângă un substanțial ghid al manifestării și alte obiecte, numărul special dedicat ITO 2019 Craiova al publicației „Lumina de Duminică”. În pachetul pentru participanți mai există două cărți publicate cu ocazia evenimentului la Editura Mitropoliei Olteniei: „Petrache Lupu și minunea de la Maglavit”, de diac. drd. Alexandru Vanciu, și volumul „Mireasa Luminii. Colecție de imne din tradiția Bisericii Siriene”, traducere după o versiune englezească a profesorului britanic Sebastian P. Brock.
Părintele Ioniță Apostolache, care lucrează în echipa de promovare a ITO Craiova 2019, ne-a spus: „Toți cei care ne sprijină au conștientizat importanța acestui eveniment pentru oraș, pentru Biserică și pentru tineri în general. Aceasta i-a motivat și a facilitat lucrul în echipă”.
Ceremonia de deschidere a ITO din seara de joi a avut loc în Piața „Mihai Viteazul”, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor și oficialilor, și a fost prezentată de Aurelian Temișan și Manuela Hărăbor. Seara a cuprins momente artistice susținute de soprana Felicia Filip, rapsodul Tudor Gheorghe, Grupul vocal-instrumental al Arhiepiscopiei Râmnicului și formația Generaţia Folk.
Astăzi, în Piața „Mihai Viteazul”, concertează Ansamblul „Maria Tănase” și Direcția 5, iar sâmbătă, în același loc va fi un concert susținut de interpreta Paula
Seling și formația Piazza Viva din Italia.