În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Datina colindului din străbuni, respectată la Patriarhie
Așa cum este tradiția, alte grupuri de colindători au adus joi, 19 decembrie, vestea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos la Reşedinţa Patriarhală. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a întâmpinat pe colindători în Salonul Sfinţilor Români, adresându-le cuvinte de binecuvântare şi mulţumire pentru colindele intonate, iar la final a oferit fiecăruia dintre ei daruri.
La ceas de seară, pe Colina Bucuriei au răsunat glasurile a patru grupuri de copii şi tineri care au venit să-l colinde pe Întâistătătorul Bisericii noastre. Preafericirea Sa i-a întâmpinat lângă bradul împodobit din Salonul Sfinţilor Români.
Primul grup care l-a colindat pe Patriarhul României a fost Ansamblul de copii „Doiniţa” al Parohiei Pogoneşti, din cadrul Protopopiatului Bârlad, județul Vaslui, coordonat de preotul Vasile Mihăiţă Măximoiu şi preoteasa Raisa Măximoiu. Ceata de copii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale au intonat colinde şi cântece de Crăciun, purtând în mijlocul lor şi o frumoasă icoană a praznicului Naşterii Domnului, împodobită cu ştergar tradiţional românesc.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a binecuvântat, apreciind frumosul port popular în care au venit îmbrăcaţi. „Vă mulţumim pentru aceste colinde şi pentru frumoasele costume. Tot acest mănunchi de colinde frumoase este o formă de a lăuda pe Dumnezeu. Să transmiteţi mai departe frumuseţea colindelor, dar şi frumuseţea costumelor”, a spus Preafericirea Sa.
Cel de-al doilea grup de colindători a reunit copii din parohiile Apostolache şi Trenu, din cadrul Protopopiatului Urlaţi, județul Prahova. Colindătorii costumaţi în straie populare au fost coordonaţi de preoţii Adrian Gabriel Enescu şi Aurel Gaiţă. „Vă mulţumim pentru colinde şi ne rugăm lui Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, bucurie şi binecuvântare. Să continuaţi să cântaţi frumos. Să aduceţi bucurie şi să vă îmbrăcaţi la fel şi duminica şi în sărbători, cu costum frumos românesc”, a spus la final Preafericirea Sa.
În continuare, Corul „Evia” al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ioan Rusul”- Brâncuşi din cadrul Protopopiatului Sector 6 Capitală a intonat în armonie colinde tradiţionale. Grupul coral a fost coordonat de părintele protoiereu Costel Burlacu. „Vă mulţumim pentru frumoasele colinde care au fost în mod deosebit cultivate. Felicităm această corală şi pe părintele protoiereu Costel Burlacu pentru că a reuşit să vă ţină aproape şi să vă pregătească atât de frumos. Să continuaţi acest «anotimp al colindelor», să binevestiţi iubirea milostivă a lui Dumnezeu, arătată în Pruncul Iisus, şi să aveţi binecuvântarea Pruncului şi lumina de la Betleem în toată viaţa voastră”, le-a urat Întâistătătorul Bisericii noastre.
În încheiere, coralele reunite ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Bucureşti, şi Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) din Bucureşti au interpretat colinde tradiţionale, precum şi un colind care aminteşte de mărturisitorii din închisorile comuniste. Cele două corale au fost coordonate de Ana Chifu, preşedintele ASCOR Bucureşti, şi Ioan Strezoiu. După încheierea programului artistic, Preafericitul Părinte Patriarh i-a binecuvântat pe vestitorii Naşterii Domnului, mulţumindu-le pentru toate colindele şi în special pentru cel care aminteşte de suferinţa mărturisitorilor din temniţe.
„Vă felicităm pentru aceste colinde şi, în mod deosebit, pentru această colindă care se referă la cei care au suferit în închisori. Şi aceasta este o formă de a cinsti memoria celor care au suferit în timpul comunismului, acum la împlinirea a 30 de ani de la căderea acestui regim. Această suferinţă s-a transformat în biruinţă prin faptul că majoritatea celor care au fost în închisori L-au înţeles pe Hristos cel Răstignit şi au supravieţuit prin credinţa în înviere şi viaţa veşnică. Vă felicităm şi pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în misiunea Bisericii, adică în activităţile sociale, educaţionale şi culturale”, le-a spus Patriarhul României.
Toţi colindătorii au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel daruri la finalul momentelor artistice.