În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Patriarhul României a primit Sfânta Lumină de la Ierusalim
La Catedrala Patriarhală a fost adusă în seara aceasta, 4 mai 2024, Sfânta Lumină, care de puțin timp a ajuns în țara noastră. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a întâmpinat în interiorul lăcașului de rugăciune delegația condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a adus candela purtătoare a acestui dar sfânt. Din această candelă a fost aprinsă lumânarea din care Preafericirea Sa a oferit Sfânta Lumină slujitorilor și credincioșilor care au participat la slujba Învierii pe Colina Bucuriei.
De la aeroportul din Otopeni, Sfânta Lumină a fost adusă la Catedrala Patriarhală din București, unde a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de clerici, în timp ce la strană s-a intonat cântarea tradițională a Vecerniei, „Lumină lină...”. În continuarea rânduielii tradiționale au fost înălțate rugăciuni pentru ocrotirea întregului popor dreptcredincios, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul oferind apoi Întâistătătorului Bisericii noastre candela cu Sfânta Lumină.
La finalul rânduielii speciale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt în care a subliniat faptul că Lumina care se pogoară la Sfântul Mormânt este un dar de la Mântuitorul Iisus Hristos.
„Prin această Lumină Sfântă avem semnul iubirii lui Hristos, Lumina lumii. Această Lumină Sfântă este un dar de la Dumnezeu ce se oferă celor care cred în Hristos și Îl iubesc pe El, după cum El S-a arătat după Înviere doar celor care L-au iubit. Nu S-a arătat celor care L-au răstignit, nici celor care L-au urât, nici celor care L-au batjocorit, pentru că nu a vrut, cu prezența Lui de înviat din morți, să facă vreo presiune asupra lor, ci le-a respectat libertatea de a-L primi sau de a nu-L primi pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Lumina de la Sfântul Mormânt, Lumina lui Hristos Cel înviat, este o Lumină Sfântă, tainică și unică în felul ei, și este un dar al lui Hristos Cel înviat pentru cei care Îl iubesc pe El și-și luminează viața prin credința în Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, prin rugăciune, prin Sfintele Taine și prin purtarea crucii cu nădejdea învierii și a vieții veșnice”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit delegației care a adus Sfânta Lumină de la Ierusalim, amintind și faptul că această Lumină a ajuns în toate colțurile țării, dar și peste hotare, în Republica Moldova și la credincioșii ortodocși din Ucraina și din zona Cehiei și Slovaciei.