Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Patriarhul României a sărbătorit 11 ani de la întronizare
S-au împlinit ieri, 30 septembrie, 11 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Patriarhul României, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat o slujbă de Te Deum, apoi a urmat un moment festiv în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, în cadrul căruia au fost citite mesajele de felicitare din partea reprezentanţilor instituţiilor statului.
După rostirea Sfintei Evanghelii de la Sfântul Evanghelist Luca (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmaşilor, Luca 6, 31-36), pr. conf. univ. dr. Lucian Vasile Petroaia, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea Bucureşti, a vorbit despre importanţa iubirii, sentiment care ne înrudeşte cu Dumnezeu. „Îl vedem astăzi, în Duminica a 19-a după Rusalii, pe Domnul Iisus Hristos oferindu-ne cea mai înaltă şi sublimă lecţie despre iubire, pentru că tema Evangheliei de astăzi este tocmai iubirea vrăjmaşilor. Iisus Hristos este El Însuşi izvorul iubirii care se revarsă peste umanitate, peste întreaga istorie. Despre Dumnezeu, Sfântul Ioan Evanghelistul spune că El este iubire şi ne avertizează că cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu. Lecţia pe care ne-o dă astăzi Domnul Hristos nu rămâne doar la un nivel didactic, ci ea ne cheamă aproape de Dânsul, ne înfiază prin aceste cuvinte pe care Domnul le rosteşte în Evanghelia Sa către noi, parcurgând istoria ca un fir roşu şi punctând incandescent timpul. De aceea, părintele Stăniloae spunea că iubirea este înrudirea omului cu Dumnezeu. Prin iubire, noi ne înrudim cu Dumnezeu, devenim fiii Săi întru iubire, iar El rămâne pentru totdeauna Părintele nostru iubitor”, a reliefat pr. conf. univ. dr. Lucian Vasile Petroaia.
„Numai prin mulţumire creştem duhovniceşte”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a oficiat un Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale şi asupra Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhul a rostit apoi un cuvânt de felicitare, în care a evidenţiat principalele lucrări ale Patriarhului României, de cultivare, întărire şi consolidare a unităţii noastre de credinţă şi de neam. „Evenimentul cel mare, aşteptat de foarte multă lume şi care va însemna momentul culminant al festivităţilor omagiale din acest An Centenar, îl constituie sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului, ctitoria fundamentală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a cărei semnificaţie naţională este strâns legată şi de Războiul de Reîntregire, şi de gloriosul act de la 1 Decembrie 1918”, a spus PS Episcop Varlaam Ploieşteanul. În numele ierarhilor, membri ai Sfântului Sinod, al preoţilor şi al credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel o icoană cu chipul Maicii Domnului. La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit lui Dumnezeu, „de la care vine toată darea şi tot darul cel bun”, precum şi tuturor celor prezenţi. „Astăzi am trăit această bucurie şi această pace în Duhul Sfânt, în comuniune euharistică, ierarhii Sfântului Sinod împreună cu preoţii şi diaconii, dar şi cu toţi credincioşii care au fost prezenţi aici sau care prin intermediul Radioului şi Televiziunii TRINITAS ne-au însoţit cu rugăciunile lor. Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru că numai prin mulţumire creştem duhovniceşte. Mulţumirea este creşterea noastră în relaţia cu Preasfânta Treime. Dumnezeu ne dăruieşte darurile Sale, iar dacă noi Îi mulţumim, El adaugă alte daruri şi aşa se zideşte sufletul nostru, omul interior. După cum un zid se zideşte din cărămidă şi apoi se pune mortar ca liant, tot aşa mulţumirea este liantul între darurile primite de la Dumnezeu şi semnul creşterii noastre duhovniceşti. Deci, cea mai nobilă activitate a omului este să mulţumească lui Dumnezeu Creatorul. Recunoştinţa este semnul relaţiei noastre cu Dumnezeu”, a precizat Întâistătătorul Bisericii noastre. De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat că, atunci când omul ajunge la mulţumirea de sine, el ajunge de fapt la plafonarea de sine şi la încetarea progresului spiritual sau duhovnicesc. Patriarhul României a citit apoi Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018, intitulat: „Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu”.
În continuare, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei au fost citite mesajele de felicitare adresate Preafericirii Sale din partea reprezentanţilor instituţiilor statului la împlinirea a 11 ani de Patriarhat.
Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte
Preafericirea Voastră,
Cu mare bucurie Vă urez astăzi, cu ocazia împlinirii a 11 ani de la întronizarea în scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la mulţi ani cu sănătate, multe bucurii şi o păstorire cu roade la fel de bogate ca şi până acum!
În acest an cu profunde valenţe simbolice, doresc în mod special să Vă mulţumesc şi să Vă felicit pentru modul extraordinar în care, prin grija Preafericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat şi se implică în celebrarea Centenarului Marii Uniri. Conştientă de rolul pe care l-a jucat şi îl joacă în edificarea, păstrarea şi promovarea culturii şi a identităţii naţionale, Biserica Ortodoxă Română, alături de celelalte culte din România, se ridică astfel şi în acest an la înălţimea importantului său rol în societate, ca parte importantă a sa.
Aş dori să salut energia şi tenacitatea cu care lucraţi permanent la continuarea lucrărilor viitoarei Catedrale Naționale, pentru a face posibilă sfinţirea ei, la sfârşitul lunii noiembrie. Vom onora astfel cum se cuvine memoria eroilor români care au făcut posibilă îndeplinirea marelui ideal naţional al Unirii, oferind totodată urmașilor lor şansa de a se bucura, din acest an, de un monument-simbol al istoriei, identităţii, speranţelor şi al valorilor care ne unesc.
Ţin să Vă mulţumesc și pentru modul în care Biserica Ortodoxă Română ştie să se implice nu doar în celebrarea istoriei şi memoriei româneşti, ci şi în edificarea viitorului nostru comun, aducând propuneri valoroase, concrete, în perspectiva Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Reflecţia teologică pe care Biserica o aduce în societate reprezintă unul dintre cele mai necesare instrumente ale felului în care ne înţelegem şi ne asumăm viitorul ca naţiune europeană. Construirea unei Europe mai stabile şi mai solidare, prin reaşezarea în centrul proiectului european a valorilor fundamentale ale libertăţii, unicităţii şi demnităţii persoanei uman, este idealul nostru, al tuturor.
Bisericile au însoţit în permanenţă devenirea istorică a Europei, însufleţind cele mai multe dintre proiectele sociale, educaţionale şi culturale care astăzi evidenţiază rădăcinile creştine europene. Valori şi virtuţi de sorginte creştină, precum grija faţă de aproapele tău sau protejarea familiei naturale, trebuie să reprezinte coloana vertebrală a oricărei politici democratice aflate în deplină consonanţă cu aspiraţiile poporului român.
Vă mulţumesc pentru modul în care aţi înţeles să ne fiţi alături, în special în continuarea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare și parteneriat dintre Stat şi Biserica Ortodoxă Română şi Vă urez încă o dată sănătate, putere de muncă, păstorire rodnică şi mulţi ani fericiţi!
Natalia-Elena Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Preafericirea Voastră,
În această zi în care se împlinesc 11 ani de la alegerea Preafericirii Voastre ca Patriarh al României, vă doresc ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască multă sănătate, bucurii și cât mai multe împliniri în slujirea de Întâistătător al Bisericii noastre strămoșești.
În anul în care serbăm Centenarul României moderne, datorită inițiativei și implicării constante a Preafericirii Voastre, putem să vedem realizat un ideal vechi al românilor de pretutindeni, și anume Catedrala Națională din București, ce va constitui un punct de reper important pentru identitatea oricărui român, indiferent unde s-ar afla el.
Mulțumită grijei părintești a Preafericirii Voastre, românii aflați în afara granițelor țării pot în prezent să se roage în limba română și să simtă românește în bisericile eparhiilor ortodoxe românești.
Vă mulțumim Preafericirea Voastră pentru întreaga activitate și slujire a românilor și vă adresăm un sincer La mulți și binecuvântați ani!
Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților
Preafericirea Voastră,
Cu deosebită onoare și evlavie, la ceas de Mare Sărbătoare, îngăduiți-mi să Vă adresez cele mai alese urări de sănătate, slujire rodnică și noi împliniri în Sfânta Misiune cu care ați fost învestit.
Totodată, Vă asigurăm de respectul și deplinul nostru sprijin în amplul proces de edificare a Ortodoxiei Române în noul context european și internațional și ne exprimăm recunoștința pentru rolul pe care Biserica îl are în viața poporului român în menținerea unității, identității, promovarea valorilor morale și consolidarea păcii sociale.
În acest moment de Mare Aniversare, Vă doresc, Preafericirea Voastră, viață îndelungată, sănătate și împlinirea tuturor mărețelor proiecte pe care le-ați inițiat în cea mai înaltă și Sfântă Menire pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxă Română!