„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Patriarhul României a săvârşit Sfânta Liturghie de hramul Sfintei Parascheva, la Iaşi
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit Sfânta Liturghie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi cu ocazia hramului Sfintei Parascheva, înconjurat de un sobor de 22 ierarhi, preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a început în jurul orei 09:15 şi a fost oficiată pe podiumul special amenajat la intrarea în Catedrala din Iaşi.
După rostirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi în care a evocat personalitatea Sfintei Cuvioase Parascheva şi a evidenţiat rolul important pe care l-a avut Sfântul Maxim Mărturisitorul în apărarea dreptei credinţe. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre vocația pelerinului, înțelesul și folosul pelerinajului: âPelerinajul face pe toţi oamenii egali pentru că îi adună în faţa sfinţilor smeriţi şi în faţa Preasfintei Treimi, în iubirea Preasfintei Treimi. În iubirea Preasfintei Treimi toţi oamenii sunt egali şi cea mai mare demnitate pe care o poate dobândi un om este aceea de sfânt. Pelerinajul este o ofrandă a recunoştinţei, o jertfă bineprimită de Dumnezeu pentru că este făcută din iubire faţă de Dumnezeu ca răspuns al nostru la iubirea Lui. Pelerinajul este şi un moment de pocăinţă şi de rugăciune mai intensă, de aceea fie ne spovedim aici, fie acasă înainte de a pleca în pelerinaj. Pelerinajul este şi un act de pocăinţă însoţit de osteneala drumului, de răbdarea frigului, de o anumită jertfă făcută prin darurile date bisericii sau mănăstirii respective. În al treilea rând pelerinajul este un moment de cerere a ajutorului lui Dumnezeu ca să ne scape de greutăţi, să ne ocrotească familia, să ne ocrotească pe cei dragi, să ocrotească Biserica şi poporul Săuâ. Peste 30.000 de pelerini sunt prezenţi la Iaşi pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei şi pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. Ei au stat ore în şir pentru a ajunge în faţa baldachinului aşezat în curtea catedralei şi pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.