Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Patriarhul României a vizitat căminul pentru vârstnici de la Mănăstirea Christiana
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat sâmbătă, 21 octombrie, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Christiana din București. Preafericirea Sa a vizitat și binecuvântat beneficiarele vârstnice care sunt îngrijite la așezământul socio-medical al acestei mănăstiri și le-a oferit daruri. La final, a rostit un cuvânt de învățătură și a acordat un sprijin financiar în valoare de 236.230 de lei pentru a susține cheltuielile lucrărilor de reparație la acoperișul centrului rezidențial. Ulterior, Patriarhul României a vizitat șantierul de pictură al noii biserici a mănăstirii.
În cadrul vizitei pastorale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mers la biserica mică a mănăstirii, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, unde a oferit pentru așezământul monahal mai multe cărți de folos liturgic și pastoral tipărite recent la Editurile Patriarhiei Române, precum și tămâie naturală din Oman. „Facem o vizită astăzi la această mănăstire, mai ales să ne întâlnim cu persoanele vârstnice care sunt aici îngrijite, ocrotite și încurajate în această perioadă a vieții lor. Mănăstirea Christiana este cunoscută ca un așezământ monahal cu viață liturgică foarte intensă și cu această lucrare misionară și de filantropie socială sau caritate. Mai ales în anul acesta omagial al pastorației persoanelor vârstnice are o deosebită semnificație și importanță mănăstirea”, a precizat Preafericirea Sa.
La rândul său, Patriarhul României a primit în dar din partea stavroforei Benedicta Chirobocea, stareța mănăstirii, o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a vizitat rezidentele găzduite în căminul de bătrâni, le-a binecuvântat și le-a oferit daruri care au constat în metanii, Acatistul Maicii Domnului „Prodromița” și iconițe.
Apoi, în sala de socializare a beneficiarelor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că Biserica arată grijă și prețuire pentru persoanele vârstnice. „Am vizitat majoritatea persoanelor care sunt găzduite aici. Vă felicităm, maică stareță, pentru modul de organizare a acestui cămin de persoane vârstnice și pe întreg personalul care lucrează aici. În acest an special, în sensul că se numește Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, Biserica dorește să arate multă cinstire și prețuire tuturor părinților, bunicilor și persoanelor în vârstă pentru că au lucrat o viață întreagă și pentru că au dar de la Dumnezeu ca să păstreze credința ortodoxă. M-am bucurat pentru că am văzut multe icoane și multe dintre rezidente aveau și cărți de rugăciune și au apreciat faptul că locuiesc într-un așezământ al Bisericii și se bucură că maicile de aici se poartă frumos și sunt foarte atente cu toate persoanele găzduite în căminul de bătrâni. Vă felicităm, vă dorim sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”, a reliefat Preafericirea Sa.
Patriarhul României a oferit Diploma 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, cu medalie, pentru Căminul de bătrâni al Mănăstirii Christiana, precum și, în mod simbolic, cele două extrase de cont aferente sumelor acordate din partea Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru repararea acoperișului așezământului, în valoare totală de 236.230 de lei. De asemenea, tot pentru această instituție socială, a oferit mai multe cărți de folos duhovnicesc.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat șantierul de pictură al noii biserici a mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești”.
Căminul de bătrâni al Mănăstirii Christiana a fost inaugurat la 2 octombrie 2005 și acordă protecție socială în formă instituționalizată pentru persoane vârstnice. Rezidentele beneficiază aici de servicii socio-medicale în conformitate cu nevoile identificate; consultații de medicină generală, geriatrie, cardiologie, recuperare, psihologie şi stomatologie. Mai multe detalii despre istoricul mănăstirii, obiectivul instituției sociale și serviciile oferite puteți afla accesând site-ul manastireachristiana.ro.