Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica după Botezului Domnului, 12 ianuarie, la Mănăstirea „Izvorul
Patriarhul României a vizitat Mănăstirea Caraiman
Pelerinii care au vizitat duminică Mănăstirea Caraiman din Buşteni şi monahii care se nevoiesc aici s-au bucurat ieri de vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a desluşit înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii Slăbănogului.
Tâlcuind Evanghelia rânduită de Biserică pentru a fi citită în Duminica a IV-a după Paşti, în care este relatată vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre suferinţa cauzată de boală, despre modul în care trebuie să ne raportăm la ea şi motivele pentru care oamenii au de suportat diferite boli. "Evanghelia este plină de înţelesuri duhovniceşti. Vedem că există o legătură între boală şi păcat. Unele boli sunt urmare a păcatelor săvârşite de către om, altele sunt doar o încercare din partea lui Dumnezeu pentru a ne vedea răbdarea noastră, credinţa şi pentru a ne apropia mai mult de El, iar unele boli sunt, aşa cum spune Mântuitorul despre orbul din naştere, care nu a păcătuit nici el, nici părinţii lui, ca să se arate în el lucrările lui Dumnezeu. Iov a suferit mult nu pentru că a păcătuit, ci pentru ca Dumnezeu să arate prin el multa sa smerenie şi multa sa răbdare", a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Bolnavul acesta de la scăldătoarea Vitezda, a mai arătat Preafericirea Sa, este un om care suferă în tăcere, care nu se răzvrăteşte împotriva lui Dumnezeu şi nici nu judecă pe cei din jurul său care ar fi putut să îl ajute şi nu l-au ajutat. El îşi plânge păcatele sale în tăcere şi îşi întăreşte credinţa că numai Dumnezeu îl poate vindeca. Cea mai mare virtute a acestui om este multa sa răbdare întru tăcere şi multa sa suferinţă întru speranţă. "Bolnavul paralizat de la scăldătoarea Vitezda transformă suferinţa în pocăinţă, iar pocăinţa în speranţă de mântuire. Aceasta este adevărata atitudine a creştinului în faţa bolii. Când nu mai putem să ne vindecăm, deşi este recomandat să căutăm medici şi să căutăm mijloace de vindecare, când toate acestea nu ne ajută, nu trebuie să cădem în deznădejde. Trebuie să avem speranţă şi răbdare, căci Dumnezeu ne poate vindeca. Iar dacă nu primim în lumea aceasta vindecarea de bolile trupeşti, trebuie să căutăm vindecarea sufletească sau mântuirea, astfel încât noi nu suntem păgubiţi dacă transformăm suferinţa ca scară către Înviere, către viaţa cerească veşnică", a mai arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat credincioşii să nu uite niciodată oamenii bolnavi, aflaţi în suferinţă, să îi viziteze atât la spitale, cât şi la casele lor pentru a le alina suferinţa. Gesturile lor se vor adăuga la slujirea pe care o fac preoţii de spitale ce săvârşesc în această perioadă rugăciuni pentru bolnavi, cu precădere în acest an când omagiem Sfântul Maslu. La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit cărţi de cult stareţului mănăstirii, părintele David Petrovici, alături de care s-a aflat şi fostul stareţ al sfântului aşezământ monahal Gherontie Puiu. Credincioşii prezenţi ieri la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Caraiman au primit iconiţe în semn de binecuvântare de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. (Silviu Dascălu)