La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Patriarhul României în vizită la Muzeul Național al Satului
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat luni, 27 septembrie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală. Vizita Preafericirii Sale a avut loc în contextul sărbătoririi în duminica precedentă a Zilei Satului Românesc. Ultima duminică a lunii septembrie a fost decretată prin lege, începând de anul trecut, drept zi a evidențierii și cinstirii valorilor satului românesc.
Patriarhul României a fost însoțit de Ciprian Olinici, consilier patriarhal coordonator și director general al Televiziunii TRINITAS TV, fiind întâmpinat de mai mulți angajați ai instituției, în frunte cu conf. dr. Paulina Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului din București. Oaspeţii au vizitat expoziția „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, găzduită în Sala „Henri H. Stahl”, al cărei vernisaj a avut loc în data de 14 septembrie. La final, Părintele Patriarh a scris câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului, adresând un cuvânt de binecuvântare tuturor angajaților, ostenitorilor și vizitatorilor instituției de cultură: „Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu și vă felicităm pentru importanta misiune culturală și spirituală pe care o desfășurați atât pentru poporul român, cât și în context internațional. Foarte mulți români din diasporă și străini vizitează acest muzeu. În anul acesta, al pastorației românilor din afara României, activitatea acestui muzeu a căpătat o valoare simbolică și mai mare. Este foarte important să îi ajutăm pe români să păstreze vie conștiința valorilor pe care le promovați”.
Preafericirea Sa a oferit în dar muzeului mai multe cărți având ca tematică satul românesc, tipărite la Editurile Patriarhiei Române. La rândul său, directorul general al instituției i-a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre câteva cărți publicate de Muzeul „Dimitrie Gusti”.
Paulina Popoiu a vorbit ulterior despre importanța acestei vizite a Patriarhului României pentru instituția de cultură pe care o conduce: „Vizita Părintelui Patriarh a fost ocazionată de un eveniment deosebit, care se derulează de doi ani, respectiv Ziua Satului Românesc, decretată ca atare de Parlamentul României prin lege. Este o zi importantă pentru noi, iar însemnătatea acesteia a crescut datorită vizitei Preafericirii Sale, fiindcă satul românesc, unul din stâlpii identității noastre, se sprijină în mod evident pe Biserică. Faptul că avem o atât de bună colaborare cu Patriarhia Română și că avem binecuvântarea a doi patriarhi, întrucât și Părintele Patriarh Teoctist a vizitat și a binecuvântat muzeul, se vede în rezultatele acestuia, Muzeul Satului «Dimitrie Gusti» ajungând să fie printre cele mai vizitate instituții de acest fel din țara noastră. Vizita Părintelui Patriarh Daniel a fost onorantă și deosebită, constituind un moment de mare emoție la care au participat și colegii mei. Preafericirea Sa a promis că va reveni în muzeu, în așa fel încât să vizităm împreună cele patru biserici din incinta acestuia, dintre care una funcționează cu binecuvântarea sa. Biserica Turea a refăcut atmosfera de sat prin slujbele săvârșite aici la diverse perioade, slujbe la care adesea participă oameni îmbrăcați în costume tradiționale. Când în acest lăcaș sunt oficiate slujbele, ne întoarcem în timp, la sfârșitul secolului al 19-lea. Datorăm toate aceste realizări Părintelui Patriarh Daniel și nu putem decât să Îi mulțumim lui Dumnezeu că a binecuvântat această instituție”.