La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Patriarhul României, în vizită la şantierul noii Catedrale
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi membri ai Permanenţei au verificat atât lucrările efectuate până în prezent, cât şi soluţiile prezentate de constructori pentru viitoarele etape ale proiectului.
Printre acestea, şi învelişul din plumb în care va fi îmbrăcată fundaţia Catedralei, diametrul şi dimensiunile fundaţiei şi învelişul de polistiren ce va înveli lucrările de la baza Catedralei. Stratul de plumb va fi atât la nivel orizontal, cât şi la nivel vertical şi va avea în primul rând rolul de a proteja construcţia de apă, servind drept hidroizolaţie alături de peretele de polistiren, acesta urmând să fie amplasat între pereţii mulaţi şi fundaţie. Patriarhul României a felicitat constructorii pentru lucrările de până în prezent, iar apoi i-au fost prezentate planurile şi etapele în construcţia subsolului Catedralei, precum şi metodele tehnice de realizare a acestora. După vizitarea şantierului, Patriarhul României, împreună cu delegaţia, a vizitat biserica din apropierea viitoarei Catedrale. Aici se va sluji până ce va fi terminată Catedrala, credincioşii care vor dori să contribuie la finalizarea lucrărilor acestui important edificiu având posibilitatea să facă donaţii şi în acest loc. Construcţia bisericii provizorii este una metalică, din materiale prefabricate, urmând să fie finalizată în scurt timp. Până în prezent, la Catedrală au fost turnaţi şi ancoraţi pereţii mulaţi şi a fost excavat pământul din interior. Urmează să fie turnat radierul de la bază, apoi turnată fundaţia. Atunci va începe construcţia propriu-zisă a Catedralei, cu încăperile din subsol. Lucrările la acest simbol al Ortodoxiei româneşti au început oficial la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. Detalii despre stadiul lucrărilor, dar şi despre cum puteţi contribui la realizarea acestora, aflaţi accesând site-ul www.catedralaneamului.ro.