De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul României l-a primit în vizită pe arhimandritul Efrem Vatopedinul
În aceste zile, părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, se află în vizită în Patriarhia Română. Ajuns în Capitală, părintele Efrem a fost primit luni, 12 iunie, la Reședința Patriarhală, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În dimineața zilei de luni, starețul cunoscutului așezământ monahal de la Muntele Athos a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de slujitori, în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. La orele amiezii, părintele arhimandrit Efrem și însoțitorii săi au fost primiți la Reședința Patriarhală de Întâistătătorul Bisericii noastre. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit starețului Mănăstirii Vatoped, în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga lucrare desfășurată în folosul credincioșilor români, Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” pentru clerici.
Părintele Efrem Vatopedinul și-a exprimat recunoștința pentru primirea acestei distincții și a subliniat că cea mai înaltă valoare deținută de poporul nostru o reprezintă credința creștină ortodoxă: „Vă mulțumim, Preafericite Părinte Patriarh, pentru această cinste. Vă iubim pe Preafericirea Voastră și Biserica Ortodoxă Română, ce a avut atât de multe de pătimit în ultimii ani. Socotesc că în pronia dumnezeiască a fost rânduit să ajungeți Patriarh ca să ajutați această țară care era foarte nedreptățită și batjocorită de cei care o conduceau. Vedem că acum Biserica merge înainte și credem că întotdeauna contribuie la dăinuirea patriei. Credem că și autoritățile lumești înțeleg acest lucru și faptul că trebuie să asculte de Biserică și să o respecte. Cea dintâi comoară pe care o are România nu sunt resursele ei naturale, zăcămintele sau apa, ci Ortodoxia”.
La rândul său, Părintele Patriarh i-a mulțumit părintelui arhimandrit Efrem pentru cuvintele frumoase și a apreciat grija deosebită pe care o arată față de toți pelerinii români care pășesc pe Sfântul Munte Athos: „Vă mulțumim pentru faptul că iubiți poporul român și pe toți pelerinii români care vin la Mănăstirea Vatoped și, în general, în Muntele Athos. Așa cum ne-ați spus într-o scrisoare, Părintele Dionisie de la Colciu v-a rugat să aveți grijă de români, motiv pentru care ei vă consideră un protector și un părinte duhovnicesc al lor. Vă mulțumim pentru că ne încurajați și, cu multă înțelepciune, îi ajutați pe toți pelerinii să înțeleagă valoarea Muntelui Athos pentru întreaga Ortodoxie. Vă mulțumim, de asemenea, pentru că ați săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă de aici, din București, care are și un seminar teologic și o școală postliceală sanitară. Ne bucurăm pentru frumoasa prietenie pe care o dezvoltați cu diferite eparhii din Patriarhia Română. Așteptăm să ne mai vizitați și sperăm ca în viitor să vedem și icoana în mozaic a Sfântului Iosif Isihastul, care a fost trecut în calendarul ortodox român și care va fi pictat în mărime impresionantă în noua Catedrală Națională. Ne-ați indicat că acesta este un sfânt foarte reprezentativ pentru Muntele Athos și în special pentru Mănăstirea Vatoped. Este o mare bucurie să simțim ajutorul sfinților și că popoarele noastre ortodoxe sunt ocrotite de acești sfinți înscriși în calendar”.
În semn de recunoștință, părintele Efrem Vatopedinul i-a oferit în dar Patriarhului României o copie a unui Sfânt Disc bizantin liturgic, precum și câteva icoane zugrăvite de monahi viețuitori ai Mănăstirii Vatoped. La rândul său, Părintele Patriarh Daniel a oferit starețului athonit și tuturor însoțitorilor lui daruri constând în cărți publicate în limba greacă și câte un DVD cu înregistrarea slujbei de sfințire a Altarului Catedralei Naționale.
Părintele arhimandrit Efrem Vatopedinul va susține în seara zilei de marți, 13 iunie, la Cluj-Napoca, o conferință duhovnicească. Evenimentul este organizat de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în parteneriat cu mai multe asociații ortodoxe de tineret.