În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Patriarhul României la Mănăstirea Ţigăneşti
Maicile din obştea Mănăstirii Ţigăneşti a Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi numeroşii credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie din Duminica după Naşterea Domnului în biserica sfântului aşezământ de lângă localitatea Ciolpani au avut ocazia să asculte cuvântul de folos duhovnicesc ţinut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericirea Sa a evidenţiat învăţăturile duhovniceşti ce se desprind din pericopa evanghelică ce istoriseşte fuga în Egipt. "În această Evanghelie, Mântuitorul Iisus Hristos este un Om al încercării, al suferinţei şi al prigoanei, iar aceasta se va vedea în toată viaţa Lui, pentru că o parte din poporul evreu L-a primit şi o parte L-a respins. Aceasta nu este numai o caracteristică a unui popor, ci în fiecare popor există o parte din el care primeşte credinţa, care iubeşte pe Dumnezeu şi Îi mulţumeşte, şi o parte care rămâne ostilă sau indiferentă. De aceea este foarte important să cunoaştem că atunci când Dumnezeu cheamă la mântuire, El cheamă pe toţi oamenii, dar nu toţi răspund. În Sfânta Scriptură se spune că sunt mulţi chemaţi, dar puţini aleşi, iar Sfântul Grigorie de Nyssa spune: Sunt aleşi cei care răspund chemării. Adică Dumnezeu respectă libertatea omului şi această libertate poate să fie o credinţă puternică sau poate să fie o indiferenţă, chiar ostilitate", a arătat, între altele, Patriarhul României.
De asemenea, a arătat Preafericirea Sa în Duminica după Naşterea Domnului vedem, pe de o parte, binecuvântarea familiei, prin Pruncul Iisus, prin Maica Domnului, dar vedem şi că în zilele ce urmează Soborului Maicii Domnului Biserica a rânduit să fie pomeniţi o serie de mucenici ce au pătimit pentru Hristos, precum Sfântul Arhidiacon Ştefan, prăznuit pe 27 decembrie, sfinţii 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia, iar în 29 decembrie sunt pomeniţi cei 14.000 de copii ucişi în Betleem şi împrejurimi din porunca regelui Irod. "Iată că şi modul în care după Crăciun Biserica a rânduit ca în calendar să fie pomeniţi aceşti mucenici ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos în lumea aceasta are de suferit, dar nu numai El, ci şi toţi care cred în El, după cum cei care Îl iubesc pe El şi chiar devin mucenici sunt cei mai fideli fii ai Bisericii", a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.