De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul României la Paraclisul Catedralei Naționale
În Duminica a 2-a a Sfântului și Marelui Post, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul comunității preoților și credincioșilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale vindecării slăbănogului din Capernaum, o pericopă evanghelică a tămăduirii și a ridicării omului din starea de rob al păcatului la starea de fiu al lui Dumnezeu după har.
Din textul Evangheliei Sfântului Marcu (cap. 2, vv. 1-12) învățăm că Mântuitorul Iisus Hristos are o putere dumnezeiască iertătoare de păcate și vindecătoare de boli, iar uneori boala trupească este urmarea păcatelor săvârșite de om. Alteori, boala este doar o pedagogie divină, o lucrare înțeleaptă a lui Dumnezeu, Care prin intermediul bolii îl ajută pe om să se smerească și să se ferească de păcate mari și de primejdii. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat în predica rostită din amvonul Paraclisului Catedralei Naționale faptul că Mântuitorul Iisus Hristos nu este doar Doctorul sufletelor și al trupurilor, ci și Părinte care iartă păcatele și ridică la rangul de fiu duhovnicesc pe cel care se pocăiește, cere iertare și vindecare de păcate și de boală. „Vedem din Evanghelia citită astăzi că Mântuitorul Iisus Hristos cunoștea păcatele săvârșite de acest om paralizat, dar nu le divulgă, nici nu spune când, cum și de ce le-a săvârșit, ci păstrează secretul vieții intime a omului păcătos care se pocăiește. De aceea, Biserica a învățat că Spovedania este secretă și păcatele nu trebuie divulgate. Preoții care fac aceasta sunt pedepsiți chiar până la caterisire, scoatere din preoție, pentru că Însuși Hristos-Duhovnicul nu a divulgat, nu a spus lumii ce păcate a săvârșit acest slăbănog. Aceasta pentru că nu dorește să umilească pe oamenii care vin la El ca să fie iertați și vindecați. El nu dorește să umilească în fața comunității, în fața obștii, pe cel care a venit pentru vindecare. În cazul acesta, Iisus nu judecă, ci ajută. Or noi foarte adesea judecăm pe oameni fără să-i ajutăm. Îi judecăm, îi considerăm foarte păcătoși, dar nu-i ajutăm cu nimic ca să se îndrepte. Iisus nu judecă, ci vindecă. El nu umilește pe cel care deja a fost umilit ani de-a rândul de boală și suferință, ci îl ridică și-l recuperează”, a spus Preafericirea Sa.
Sfântul Grigorie Palama, teolog și rugător, apărător al monahilor isihaști
De asemenea, Patriarhul României a amintit că în Duminica a 2-a a Postului Mare facem pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. „Această lucrare a harului iubirii Preasfintei Treimi s-a arătat mai ales în viețile sfinților. Lumina și puterea harului s-au văzut în viețile oamenilor care s-au pocăit și și-au înnoit viața atât de mult, încât au ajuns ca încă din lumea aceasta, când Dumnezeu a dorit, să guste din slava și bucuria și lumina neapusă a Împărăției cerurilor. Unul dintre acești mari sfinți, care a fost și teolog al luminii slavei dumnezeiești care s-a arătat Sfinților Apostoli Petru, Iacob și Ioan pe Muntele Taborului, este Sfântul Grigorie Palama, care a trăit la sfârșitul secolului al 13-lea și în prima parte a secolului al 14-lea, între 1296 și 1359, în părțile Tesalonicului. Biserica a hotărât ca în Duminica a 2-a din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști să facem pomenirea acestui mare teolog și rugător, apărător al monahilor isihaști în luptă cu unele curente filozofice raționaliste care considerau că lumina de pe Tabor a fost un fel de lumină de la soare sau ceva psihologic, nu lumină necreată, slavă cerească neapusă. El a dovedit că există rugători care s-au împărtășit încă din lumea aceasta de slava Împărăției cerurilor. Se cunoaște în istoria Bisericii că unii dintre sfinți, în timpul rugăciunii, au fost văzuți în lumină. Biserica a dorit ca în această a doua duminică din Postul Sfintelor Paști să ne arate că, dacă în prima săptămână am mărturisit dreapta credință, acum mărturisim dreapta viețuire, prin pocăință - așa cum ne arată Evanghelia de astăzi - și prin multă rugăciune și multă nevoință duhovnicească, prin rugăciunea minții sau a inimii, așa cum ne învață Sfântul Grigorie Palama”, a spus Patriarhul României.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit pentru Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului mai multe volume apărute recent la Editurile Patriarhiei Române și un DVD cu Sfințirea Catedralei Naționale, realizat de TRINITAS TV. Din partea clericilor și a credincioșilor acestei biserici, arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a oferit Patriarhului României un coș cu flori.