La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Patriarhul României va sfinţi mâine Catedrala din Gura Humorului
Salba de mănăstiri şi biserici care încununează ţinutul binecuvântat al Bucovinei se îmbogăţeşte mâine cu o nouă bijuterie. După aproape 17 ani de muncă jertfelnică şi rugăciuni neîncetate, credincioşii din oraşul sucevean Gura Humorului îşi văd osârdia încununată. Cea mai mare biserică a oraşului, purtând hramul "Naşterea Maicii Domnului", va fi sfinţită mâine, 21 august, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Soborul de arhierei care se va ruga împreună cu Patriarhul României va fi format din Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Întâmpinarea soborului de ierarhi va avea loc de la 8:30, după care vor urma slujba de sfinţire a bisericii şi Sfinta Liturghie, care vor fi săvârşite pe o scenă special amenajată în faţa bisericii.
Tot cu prilejul acestei sărbători, primarul oraşului va acorda Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului. De asemenea, Patriarhul României va acorda mai multe ordine şi diplome celor care au sprijinit în mod deosebit lucrările de construcţie ale bisericii. La sfârşitul slujbei, invitaţii vor participa la o agapă frăţească, pregătită prin eforturile depuse de membrii parohiei. Pentru pelerinii care vor fi prezenţi la eveniment, parohia a pregătit aproximativ 2.700 de pachete cu alimente. "Alături de ierarhii care şi-au confirmat deja participarea, sunt aşteptaţi, de asemenea, stareţi şi stareţe de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi de la mănăstirile Neamţ şi Golia. Pe lângă aceştia, au mai fost invitaţi aproape 80 de preoţi de la parohiile din arhiepiscopie", ne-a declarat părintele Mircea Nuţu, parohul Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din Gura Humorului.
Din istoricul bisericii
Piatra de temelie a fost aşezată în anul 1994, în data de 23 octombrie, de către Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Din anul 1995, când au început lucrările de construcţie, până în anul 1998, s-a ajuns la cota zero, însă din cauza lipsei de fonduri nu s-a mai construit nimic până în anul 2001. "Începând cu anul 2001, cu ajutorul unor oameni de bună-credinţă am primit fonduri şi, împreună cu credincioşii din Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din localitate, am reuşit ca în patru ani să o înălţăm, apoi a urmat acoperişul, iar din 2007, au urmat lucrările de pictură ce au durat patru ani de zile", a precizat părintele Mircea Nuţu.
Detalii arhitecturale
Edificiul spiritual are o lungime de 45 m, o lăţime de 24,60 m şi o înălţime de 53 m, având la bază formă de octogon marcat de 4 abside, două galerii, Sfântul Altar cu proscomidiar şi diaconicon, iar la etaj, balcoane, cafas tip amfiteatru şi două birouri cu acces prin cele trei scări laterale. La intrare se află turnul clopotniţei cu pridvorul deschis, străjuit de opt coloane, pridvorul închis, iar pe laterale sunt două lumânărare. Demisolul este compus dintr-o sală pentru conferinţe, unde se va amenaja şi o bibliotecă, loc în care se vor ţine catehezele cu tinerii, două camere pentru arhivă şi alte obiecte ale catedralei, un hol de acces din interiorul catedralei şi legătura cu exteriorul. Sub Sfântul Altar se află un spaţiu disponibil altor activităţi. Naosul, marcat de cele patru abside şi două galerii, este încoronat cu turla Pantocrator ce se ridică până la 53 m. Proiectul aparţine cunoscutului arhitect Gheorghe Bratiloveanu. (Diac.Vasile M. Demciuc)