De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul Teoctist și arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul, pomeniți la Roman
Doi vrednici de pomenire ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Patriarhul și Ilarion Mircea Băcăuanul, au fost pomeniți miercuri, 9 februarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
În Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman a fost oficiată miercuri slujba Parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 72 de ani de la nașterea sa în ceruri, dar și pentru fericitul întru pomenire Teoctist Patriarhul (1915-2007).
Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul preoților slujitori la catedrala din Roman. La eveniment a participat și preotul Daniel Lefter, alături de credincioși din Parohia Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu Ilarion Mircea Băcăuanul, acolo unde memoria sa este mereu vie, dar și elevi de la școala din localitatea Ruginoasa.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură în care a omagiat personalitatea Patriarhului Teoctist la împlinirea a 107 ani de la nașterea sa, precum și pe cea a arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, subliniind importanța comemorării înaintașilor și remarcând preocuparea principalelor instituții din localitatea Ruginoasa pentru arhiereul care a devenit emblemă a acestei comunități:
„Într-un timp în care se trec în uitare trecutul și cei care au creat valorile unui neam, într-o lume amnezică, noi facem anamneză pentru acești doi ierarhi emblematici pentru Ortodoxia românească. Comunitatea din Parohia Ruginoasa a statornicit de câțiva ani, cu binecuvântarea noastră, această sărbătoare aparte în care aducem în actualitate viața și activitatea misionară a arhiereului Ilarion Mircea, care a stat în scaunul vlădicesc de la Roman în timpuri grele fie ale Bisericii, fie ale neamului, stând ca un gardian al Duhului Sfânt, slujind, rugându-se și păstrând patrimoniul spiritual al acestei eparhii așa cum l-a inspirat Dumnezeu. Binecuvântăm această zi de sărbătoare care a devenit o tradiție și sperăm că nu va fi uitată”.
După Parastas, soborul preoților, credincioșii prezenți și elevii și cadrele didactice s-au dus la mormântul ierarhului Ilarion situat în curtea Centrului eparhial, lângă cel al Episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit în calitate de arhiereu vreme de aproape trei decenii. Aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei Arhiepiscopale.