Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române derulează în aceste zile un nou modul de cursuri de pregătire pentru patrimoniu. Cursurile sunt destinate formării de muzeografi, de conservatori şi gestionari custozi.
La acest modul de cursuri de pregătire pentru patrimoniu participă 46 de persoane, aproape jumătate dintre ei fiind de la diferite muzee din ţară. Acesta a debutat ieri în Sala „Conventus“ a Palatului Patriarhiei, unde profesorul Victor Simion, consilier patriarhal, a prezentat pe scurt programele de formare profesională pe care Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române le desfăşoară pentru personalul eclesial şi laic din muzee sau colecţii de stat, care administrează, gestionează, conservă, cercetează şi promovează bunuri ale patrimoniului cultural naţional.
Primul modul de cursuri se desfăşoară pe perioada a 12 zile şi este destinat formării de muzeografi, de conservatori şi gestionari custozi, specialităţile în domeniul patrimoniului cultural naţional. „Este un curs care are, ca întotdeauna, două componente, o parte teoretică, pe care o vor susţine colegii noştri de la marile muzee şi care au o experienţă, şi componenta practică, adică activităţi pe care le vom desfăşura la diverse muzee din Bucureşti. Este o bucurie să putem constata că centrul nostru a devenit un centru naţional şi că între participanţi majoritatea sunt de la muzee şi colecţiile de stat. Aceasta este o dovadă de încredere şi apreciere a competenţei şi a seriozităţii programelor noastre, a nivelului de pregătire pe care noi îl asigurăm şi, nu în ultimul rând, a modului de respectare a unor formule mai puţin rigide, adică crearea unei atmosfere amicale, propice dezvoltării unor relaţii profesionale atât între participanţii din partea Bisericii, dar mai ales între participanţii din partea laicatului“, a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române.
După finalizarea cursurilor primului modul, care au loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi la diferite muzee din Bucureşti, următorul modul se va desfăşura în toamnă, iar la sfârşitul lunii martie a anului viitor va avea loc ultimul modul, în cadrul căruia va avea loc şi testarea cursanţilor, întrucât mare parte din patrimoniu este constituit din bunuri culturale unicate.
Centrul de pregătire pentru patrimoniu „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ al Patriarhiei Române a fost înfiinţat în 2007 şi figurează în Registrul naţional al formatorilor din România.
„Bunurile culturale, expresia sufletului românesc trăitor în Hristos“
Înainte de începerea cursurilor de pregătire pentru patrimoniu, cei 46 de cursanţi au participat la slujba de Te Deum, săvârşită în Catedrala patriarhală de către pr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, care a evidenţiat importanţa păstrării valorilor multiseculare ale creştinătăţii poporului român. „Această zestre este semnul văzut al trăirii poporului nostru în Hristos şi este cu atât mai important să fim păstrători, aşa cum Biserica a păstrat aceste valori de-a lungul a sute de ani. Trebuie să fim conştienţi de valoarea şi de perenitatea acestor valori, nu numai spirituale, culturale, istorice, artistice, ci laolaltă în acelaşi timp, ele fiind expresia sufletului românesc trăitor în Hristos pe acest pământ, de aceea şi responsabilitatea noastră este foarte mare“, a arătat pr. consilier patriarhal Florin Şerbănescu.