Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patru ani de slujire ca Patriarh a Preafericitului Părinte Daniel
Astăzi, se împlinesc patru ani de când, prin voia lui Dumnezeu şi alegerea făcută în ziua de 12 septembrie 2007 de către organismele bisericeşti statutare, Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Activităţile Patriarhiei Române în cel de-al patrulea an de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
Cu toate că anul acesta atât societatea românească, cât şi Biserica s-au confruntat direct cu efectele crizei economice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reuşit, prin energia, tenacitatea şi înţelepciunea cu care a coordonat activităţile Administraţiei Patriarhale, să demonstreze că, sfinţită prin rugăciune, munca susţinută şi cinstită poate să limiteze şi chiar să înfrângă efectele acestei crize economice. Astfel, păstrând tradiţia celor peste 20 de ani de rodnică slujire arhierească, şi cel de-al patrulea an de patriarhat al Preafericitului Părinte Daniel se încheie cu împliniri remarcabile, sintetizate succint în cele ce urmează.
Arătând o permanentă grijă părintească tuturor fiilor Bisericii noastre, din ţară şi din afara graniţelor ei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a efectuat mai multe vizite canonice, şi anume: 9-13 aprilie 2011 - vizita canonică în Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale, la Strasbourg; 9-12 septembrie 2011 - vizita canonică în Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Austriei şi Luxemburgului, la München; 13-17 octombrie 2010 - vizita canonică în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei; 12-14 noiembrie 2010 - vizita canonică în Arhiepiscopia Râmnicului; 20 noiembrie 2010 - inaugurarea pasarelei pietonale de la Mănăstirea Snagov; 2-3 februarie 2011 - participarea la funeraliile Înalt Preasfinţitului Părinte Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; 3-5 martie 2011 - participarea la slujba de pomenire a Înalt Preasfinţitului Părinte Bartolomeu, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; 14-15 martie 2011 - participare la Sinodul Mitropolitan, Adunarea Eparhială şi Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; 23-25 martie - participarea la întronizarea Înalt Preasfinţitului Părinte Andrei ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; 30 aprilie-2 mai 2011 - vizita canonică în Mitropolia Olteniei cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici; 3-6 iunie 2011 - participarea la întronizarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu Pop ca Arhiepiscop al Alba Iuliei; 19-22 august - vizita canonică în Arhiepiscopia Sucevei, sfinţirea Catedralei de la Gura Humorului; 29-30 august 2011 - vizita canonică în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului; 17-19 septembrie 2011 - vizita canonică în Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, sfinţirea Bisericii din Turda Băi; 23-26 septembrie 2011 - vizita canonică în Arhiepiscopia Aradului, târnosirea bisericii Mănăstirii Gai.
În ultimele 12 luni, Cancelaria Sfântului Sinod a organizat o şedinţă solemnă şi 5 şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi o şedinţă de lucru a Sinodului Permanent. De asemenea, a organizat şi şedinţa anuală de lucru a Adunării Naţionale Bisericeşti şi cea a Consiliului Naţional Bisericesc. Pentru toate aceste şedinţe, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat procesele-verbale ale lucrărilor, referate, rapoarte şi dări de seamă.
Pentru promovarea vieţii duhovniceşti, s-a aprobat canonizarea a trei noi sfinţi români, şi anume Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici (3 mai), Sfântul Ierarh Andrei Şaguna (30 noiembrie) şi Sfântul Ierarh Simion Ştefan (24 aprilie), şi s-au stabilit norme privind modul de înscriere a sfinţilor, de redactare şi editare a calendarului bisericesc. În acelaşi sens, s-au stabilit rânduieli liturgice privind înmormântarea pruncilor nebotezaţi decedaţi la naştere, privind modalitatea primirii eterodocşilor la Ortodoxie, privind stabilirea unei rânduieli liturgice unitare în Biserica Ortodoxă Română pentru slujba ce se oficiază în noaptea unei treceri dintre ani, precum şi pentru săvârşirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare.
În plus, tot în acest an, prin Cancelaria Sfântului Sinod s-au continuat procesele de îmbunătăţire a legiuirilor Bisericii Ortodoxe Române, de întărire a disciplinei canonice la toate nivelurile de slujire din Biserica Ortodoxă Română, de îmbunătăţire a activităţii editoriale şi de protejare a drepturilor Patriarhiei Române în domeniul editorial, al producerii şi difuzării colportajului, de promovare a măsurilor de sprijin financiar din partea Statului către unităţile de cult, de recuperare a unor proprietăţi, precum şi de aplicare a prevederilor statutare şi a hotărârilor sinodale privind întrajutorarea frăţească şi solidaritatea între eparhii.
De asemenea, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost constituit Consiliul Consultativ al Cultelor din România, prima şedinţă a acestuia desfăşurându-se la Palatul Patriarhiei în data de 14 aprilie 2011.
În perioada amintită, Oficiul canonico-juridic a desfăşurat o intensă activitate de recuperare a proprietăţilor bisericeşti confiscate de către regimul comunist, precum şi de elaborare de documentaţii, propuneri de amendamente şi intervenţii către Parlament, Guvern, ministere şi alte instituţii competente, în vederea soluţionării sau elaborării unor documente referitoare la viaţa şi activitatea Bisericii şi a cultelor.
La Biblioteca Sfântului Sinod, în afara activităţilor specifice, au fost organizate: un simpozion ştiinţific internaţional cu privire la vechi texte liturgice româneşti, o expoziţie de fotografie şi una de carte veche dedicată activităţii Sf. Antim Ivireanul şi a fost lansat site-ul său oficial, www.bibsinod.ro.
La Biroul de sesizări şi scrisori s-au primit peste 450 de solicitări din partea centrelor eparhiale şi au fost studiate şi formulate, spre examinare şi aprobare, trei cereri de recurs şi o cerere de iertare.
Sectorul Relaţii bisericeşti şi interreligioase a organizat, în perioada 24-28 octombrie 2010, vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, şi a unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama, precum şi participarea unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe Române la Pec la întronizarea Patriarhului Irineu al Serbiei în ziua de 3 octombrie 2010. Reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române au participat, în acest an, la numeroase întruniri, congrese şi alte evenimente interortodoxe, intercreştine şi interreligioase.
Pentru comunităţile ortodoxe româneşti din afara graniţelor, au fost înfiinţate mai multe parohii (în Italia, Germania şi Spania) şi a fost numit personalul clerical necesar. Pentru buna desfăşurare a activităţilor acestora s-au făcut intervenţii la autorităţile competente pentru sprijinirea demersurilor de obţinere a unor terenuri sau lăcaşuri de cult în proprietate sau doar în folosinţă, precum şi de sprijin financiar. În acest an au fost finalizate construcţia, amenajarea şi dotarea bisericii de lemn din oraşul Most (Cehia) pentru cinstirea memoriei ostaşilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, slujba târnosirii fiind programată pentru ziua de 9 octombrie 2011. Un eveniment important pentru viaţa ortodocşilor români din Italia a fost obţinerea personalităţii juridice pentru Episcopia Ortodoxă Română a Italiei din partea Guvernului italian. Comunităţilor ortodoxe româneşti din afara graniţelor, Patriarhia Română a continuat să le ofere obiecte liturgice şi cărţi de cult, precum şi sprijin la salarizare.
Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile Uniunii Europene, în afara activităţii specifice de reprezentare, a organizat evenimente de promovare a valorilor cultural-spirituale româneşti la Bruxelles, Strasbourg şi Bucureşti; a promovat şi facilitat accesul la fonduri europene pentru fundaţiile şi asociaţiile Patriarhiei Române. Totodată, au continuat lucrările de consolidare şi reamenajare a imobilului Patriarhiei Române de la Bruxelles.
Prin Biroul de protocol al Patriarhiei Române au fost organizate audienţele, primirile şi întâlnirile de la Patriarhia Română cu personalităţi politice, şefi de stat şi de guvern, miniştri, reprezentanţi ai Corpului diplomatic, precum şi protocolul altor evenimente interne.
La Reşedinţa patriarhală, s-au derulat numeroase activităţi de restaurare şi amenajare a spaţiilor existente, dintre care cea mai importantă o constituie restaurarea Paraclisului "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", sfinţit în ziua de 22 iulie 2011, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi. De asemenea, a fost construit un pasaj de trecere care face legătura între Reşedinţa patriarhală şi Palatul Patriarhiei, a fost ctitorit un altar de vară şi s-au realizat 5 icoane din mozaic de Murano în curtea interioară, iar în parcul "Grădina Maicii Domnului", s-a forat un puţ de mare adâncime (183 m), care asigură alimentarea cu apă a Reşedinţei patriarhale.
Ca şi în anii precedenţi, activitatea Secretariatului Cabinetului Patriarhal a asigurat bunul mers al lucrărilor specifice şi a organizat primirea de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a delegaţiilor şi personalităţilor bisericeşti din ţară şi străinătate.
Sectorul Teologic-educaţional al Patriarhiei Române a avut şi în acest an numeroase activităţi şi iniţiative, dintre care se remarcă numeroasele demersuri la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi la Parlamentul României, pentru ca disciplina religie să fie menţinută în planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial şi liceal prevăzute în Legea educaţiei naţionale intrată în vigoare în data de 7 ianuarie 2011. A organizat concursul naţional de muzică eclezială corală "Lăudaţi pe Domnul!", concursul naţional de oratorie creştină "Copilul în familie", congresul naţional "Hristos împărtăşit copiilor", precum şi întrunirea Colegiului Decanilor Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România. Pentru eparhiile ortodoxe române din afara graniţelor, a tipărit 120.000 de manuale de religie pentru clasele I-IV şi aproape 30.000 de exemplare din lucrarea "Apostolat educaţional. Ora de religie - cunoaştere şi devenire spirituală".
Trebuie notat şi faptul că, în acest moment, la Sectorul Teologic-educaţional sunt în curs de organizare sau desfăşurare mai multe activităţi şi evenimente, precum cele de organizare de concursuri naţionale, congrese sau simpozioane internaţionale, de semnare a unor protocoale de colaborare cu instituţii publice ale Statului român, de traducere şi editare a unor noi ghiduri catehetice, precum şi de alcătuire a curriculumului pentru alte proiecte catehetice.
La editurile Patriarhiei Române au fost publicate mai multe scrieri şi volume, din care se distinge trilogia dedicată Autocefaliei bisericeşti. De asemenea, au fost publicate mai multe scrieri biblice, patristice, liturgice şi pastorale, monografii, precum şi traduceri ale unor autori străini. Dintre aceste apariţii editoriale, amintim volumul omagial Euharistirion Patriarhului Daniel al României şi albumul aniversar Lucrând spre zidirea Bisericii, dedicate Întâistătătorului Bisericii noastre, la împlinirea a 60 de ani de viaţă. Tot la editurile Patriarhiei Române au fost publicate ultimele numere ale revistelor bisericeşti centrale (Biserica Ortodoxă Română, Ortodoxia, Studii Teologice şi Chemarea credinţei), iar acum sunt în curs de apariţie alte scrieri teologice, patristice, de cult, precum şi numere ale unor reviste bisericeşti.
La Tipografia Cărţilor Bisericeşti, au fost tipărite, în această perioadă, 54 de titluri într-un total de peste 300.000 de exemplare, precum şi diferite broşuri, pastorale şi circulare, calendare, felicitări, mape etc. Pentru promovarea şi distribuirea noilor apariţii de carte religioasă, Tipografia Cărţilor Bisericeşti a fost prezentă la numeroase activităţi culturale, târguri de carte, precum şi la diferite hramuri bisericeşti. Trebuie notat şi faptul că, din data de 01.06.2011, cotidianul Ziarul Lumina se tipăreşte la noua şi moderna tipografie "Pharos" a Patriarhiei Române.
Pentru o îmbunătăţire a dialogului dintre cultura teologică şi cea laică, editurile Patriarhiei Române au semnat în data de 7 iunie 2011 un protocol de colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară.
În activitatea Sectorului Patrimoniu cultural momentul cel mai însemnat a fost inaugurarea, în cadru solemn, la 26 octombrie 2011, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, alături de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a noului sediu al Centrului pentru patrimoniu cultural "Sfântul Constantin Brâncoveanu" din Str. Maria Rosetti nr. 63.
În ultimul an, Sectorul Patrimoniu cultural a organizat mai multe cursuri de conservare, de inventariere şi evidenţă a patrimoniului şi a pregătit pentru avizare cursuri de ghizi şi de bibliotecari.
Comisia de pictură bisericească şi-a desfăşurat activitatea reunindu-se lunar pentru a aviza, la nivelul Patriarhiei Române, proiecte şi atribuiri de lucrări de pictură din nou şi restaurare, precum şi pentru a întocmi procese-verbale de recepţie parţială sau definitivă. Pentru buna desfăşurare a activităţilor acestei comisii, s-a elaborat proiectul unui nou Regulament al Comisiei de pictură bisericească şi se află în fază avansată de elaborare un Îndrumar de pictură bisericească.
Sectorul Ateliere şi-a desfăşurat activitatea în scopul confecţionării obiectelor de cult necesare bisericilor din ţară şi din străinătate. În acest an s-a demarat un amplu proces de investiţii în utilaje de producţie, menite să îmbunătăţească atât cantitativ, cât şi calitativ producţia atelierelor Institutului Biblic. În acest sens, s-au achiziţionat o serie de utilaje de fabricaţie germană şi italiană, iar altele sunt în curs de fabricaţie, deoarece se realizează doar pe bază de comandă la parametrii solicitaţi de clienţi.
Sectorul Social-filantropic a continuat derularea celor două programe sociale, "Ajutor de la distanţă" şi "Masa Bucuriei", şi s-a implicat, ca partener, în şase proiecte finanţate din fondurile structurale europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Împreună cu Federaţia Filantropia, Sectorul Social-filantropic s-a implicat activ şi în sprijinirea persoanelor afectate de inundaţiile din anul 2010, furnizând sprijin logistic, financiar şi material eparhiilor din zonele respective. De asemenea, în colaborare cu Ambasada Elveţiei la Bucureşti, derulează proiectul Creşterea eficienţei energetice, reabilitarea şi extinderea centrului de îngrijire paliativă pentru pacienţii adulţi bolnavi aflaţi în stadiu terminal, modernizarea şi dotarea Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie". Acest proiect, în valoare de aproximativ 682.000 de euro, presupune amenajarea vechiului Centru de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" şi construirea unui centru nou, cu 30 de paturi. Pentru ilustrarea activităţilor sale specifice, a iniţiat proiectul Album al furnizorilor de servicii sociale ai Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căruia se vor realiza următoarele materiale de prezentare: album, DVD, postare pe site. În prezent se derulează procesul de realizare a fotografiilor şi culegere date prin intermediul formularului online.
Centrul de Conferinţe - Palatul Patriarhiei s-a îngrijit de buna desfăşurare a tuturor activităţilor şi evenimentelor organizate în această monumentală clădire, precum şi de întreţinerea acesteia. Cea mai importantă izbândă a sa o constituie intrarea Palatului Patriarhiei în proprietatea Patriarhiei Române, în ziua de 6 decembrie 2010, conform H.G. nr. 1229/ 2010, şi semnarea actului de proprietate în data de 11 ianuarie 2011.
În perioada amintită, la Centrul de Conferinţe - Palatul Patriarhiei, au avut loc 281 de acţiuni (conferinţe, congrese, seminarii, simpozioane, concerte, spectacole, lansări de carte etc.) ale Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ale unor instituţii sau firme care au închiriat aceste spaţii. Trebuie, de asemenea, menţionat că, în viitorul apropiat, vor fi demarate lucrările de restaurare, consolidare şi protecţie a Palatului Patriarhiei.
Centrul social cultural "Sfântul Apostol Andrei" a găzduit în ultimul an mai multe evenimente naţionale sau internaţionale, organizate atât de sectoare ale Administraţiei Patriarhale, cât şi de alte organisme. Echipa de construcţii "Arcada" a Patriarhiei a efectuat numeroase lucrări de reabilitare, renovare şi igienizare a unor apartamente, spaţii sau clădiri ale Patriarhiei Române.
Prin Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti, în ultimele 12 luni, s-au derulat ample lucrări de consolidare şi amenajare a unor imobile, de restaurare a unor biserici, precum şi ridicarea de noi clădiri. Însă, cea mai importantă activitate a acestui sector este cea legată de construirea Catedralei Mântuirii Neamului. În noiembrie 2010, s-au semnat contractele de execuţie lucrări la organizarea de şantier, de execuţie lucrări pentru pereţii mulaţi, ancoraje, epuismente şi piloni foraţi pentru fundaţiile macaralelor, precum şi cel de prestări servicii dirigenţie de şantier. În luna martie a anului 2011, s-a semnat contractul de execuţie lucrări excavaţii generale, iar în luna iunie a acestui an s-au semnat contractele de prestări servicii securitate şi sănătate în muncă, precum şi cel de execuţie lucrări radiere şi infrastructură. De asemenea, s-au coordonat şi înregistrat toate documentele aferente Colectei Naţionale pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Sectorul Economic al Patriarhiei Române a administrat cu chibzuinţă resursele financiare şi materiale şi a plătit fără întârziere toate impozitele şi contribuţiile la Stat, reuşind astfel să obţină certificatele fiscale necesare pentru obţinerea de fonduri europene. De asemenea, a gestionat mijloacele financiare provenite din donaţiile credincioşilor şi din contribuţiile unităţilor publice pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Totodată, prin Sectorul Economic, s-au finanţat lucrări de renovare şi amenajare, precum şi de achiziţionare a unor spaţii pentru eparhiile ortodoxe române din afara graniţelor (Bruxelles, Christchurch - Noua Zeelandă), apoi s-a modernizat şi extins parcul auto prin achiziţionarea unui autocar şi a două microbuze.
Sectorul Pelerinaje, prin Centrul de Pelerinaj "Sfântul Apostol Pavel" şi S.C. "Basilica Travel" srl, a desfăşurat, în cursul acestui an, activităţi misionare cu destinaţii în ţară (peste 135 de pelerinaje) şi în afara graniţelor ţării (peste 115 pelerinaje), în Israel, Iordania, Macedonia, Ucraina, Turcia, Grecia, Bulgaria, Italia, la care au participat peste 6.550 de pelerini. În plus, Sectorul Pelerinaje a oferit sprijin financiar altor sectoare ale Administraţiei Patriarhale.
Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române şi-a desfăşurat activitatea în cooperare cu toate sectoarele Administraţiei Patriarhale şi cu sectoarele culturale şi comunicaţii media de la centrele eparhiale şi a mediatizat viaţa bisericească din ţară şi din diaspora. Strategia editorială a tuturor componentelor Centrului de Presă Basilica a avut ca dimensiuni permanente programele din "Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii - 2011" şi evoluţia lucrărilor la Ansamblul arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului.
Radio Trinitas şi-a îmbunătăţit recepţia în municipiul Bucureşti prin obţinerea unei licenţe audiovizuale pentru frecvenţa 88,5 MHz în Capitală. De asemenea, a continuat extinderea ariei de emisie în ţară prin achiziţionarea a şase noi frecvenţe proprii.
La Televiziunea Trinitas TV, cea mai importantă realizare a ultimului an o constituie achiziţionarea unui car de transmisiuni prin satelit. Acest lucru a fost posibil datorită cooperării mai multor eparhii cu Patriarhia Română, prin implicarea directă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, la sfârşitul anului 2010, Trinitas TV a început să emită pe satelit, prin mijloace proprii, prin echipamentul specific instalat la Patriarhia Română. Au fost continuate demersurile de extindere a ariei de emisie prin cablu, iar generalizarea distribuirii Televiziunii Trinitas în reţeaua analogică UPC este cea mai notabilă reuşită în acest sens. În prezent, Trinitas TV ajunge în casele a peste 90% dintre români. Echipa redacţională a fost înnoită, au fost introduse unele programe noi, aşa cum este emisiunea Patrimoniu naţional bisericesc sau programul săptămânal Ziarul Lumina. Actualităţi. Eforturi mari se fac pentru diversificarea producţiei de film documentar, iar multe dintre aceste filme sunt editate ulterior pe suport DVD, fiind astfel disponibile celor interesaţi.
Publicaţiile Lumina ale Patriarhiei Române (cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică şi revista lunară Vestitorul Ortodoxiei) au mediatizat evenimentele şi iniţiativele desfăşurate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional, prin cele patru subredacţii şi ediţii corespunzătoare de la Iaşi, Sibiu, Craiova şi Timişoara. Totodată, s-au stabilit termenii unei noi strategii în ceea ce priveşte tipărirea ediţiei naţionale la Tipografia "Pharos" a Patriarhiei Române, precum şi în ceea ce priveşte distribuirea publicaţiilor Lumina către abonaţii din toată ţara.
Activitatea Agenţiei de ştiri Basilica s-a axat în principal pe mediatizarea evenimentelor religioase din viaţa Patriarhiei Române de la nivelul Administraţiei Patriarhale, la nivelul eparhial şi chiar mănăstiresc sau parohial. Pentru o mai bună reflectare a activităţii Bisericii Ortodoxe Române, începând cu data de 30 septembrie 2010, a fost lansată noua interfaţă a site-ului Agenţiei de ştiri cu o grafică îmbunătăţită, axată şi pe informaţia vizuală adusă prin intermediul fotografiilor. În această perioadă, pe site-ul www.basilica.ro au fost postate peste 9.000 de ştiri, care au fost accesate din 4.847 de oraşe, din 149 de ţări de pe 6 continente.
Biroul de presă şi relaţii publice al Patriarhiei Române a continuat să informeze opinia publică prin mass-media asupra activităţii Patriarhiei Române în diferite domenii de activitate (pastoral-misionar, social-filantropic, învăţământ, cultură, relaţii cu alte culte din România, relaţii interbisericeşti şi interreligioase etc.) prin redactarea a peste 170 de comunicate de presă, ştiri şi documentare postate cu prioritate pe site-ul Agenţiei de ştiri BASILICA. Au mai fost redactate peste 40 de drepturi la replică şi precizări în cazul unor prezentări tendenţioase sau a atacurilor la adresa Bisericii, a unor erori de informare în legătură cu probleme bisericeşti sau aflate în dezbatere publică. O atenţie specială a fost acordată susţinerii mediatice a Construirii Catedralei Mântuirii Neamului. În acest sens, Biroul de presă administrează pagina de internet www.catedralaneamului.ro, care cuprinde toate informaţiile referitoare la construirea viitoarei Catedrale patriarhale, arhivă foto şi video.
Serviciul IT s-a ocupat, în principal, cu întreţinerea reţelelor de calculatoare ale Patriarhiei Române, care totalizează peste 100 de echipamente IT. Conectivitatea la Internet şi găzduirea site-urilor Patriarhiei Române sunt asigurate de un Data Center propriu, realizat de Serviciul IT, compus din mai multe servere şi echipamente de reţea performante. Site-ul oficial al Patriarhiei Române www.patriarhia.ro a fost accesat în această perioadă de 521.792 de vizitatori, care au vizualizat 1.528.329 de pagini. Aproximativ 80% dintre vizitatori au fost din România, urmaţi de cei din SUA, Germania, Italia, Franţa, Republica Moldova etc. Unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate de Serviciul IT a fost realizarea site-ului www.construimcatedrala.ro, destinat colectării online de fonduri pentru construirea noii Catedrale patriarhale.
Această succintă şi sintetică prezentare a activităţilor Administraţiei Patriarhale arată cu elocvenţă dinamismul şi angajarea deplină a Patriarhului României în procesul de înnoire a Bisericii noastre, de sporire a demnităţii ei în societatea secolului al XXI-lea, în identificarea de noi şi eficiente mijloace de răspuns la nevoile spirituale, dar şi materiale ale fiilor ei din ţară şi din afara graniţelor.
Pentru toate acestea, la popas aniversar, ostenitorii Administraţiei Patriarhale îşi exprimă recunoştinţa profundă pentru munca intensă şi eforturile depuse de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rugându-ne Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic, să reverse asupra Sa mulţumirea şi bucuria roadelor, sănătate deplină şi puteri înnoite, viaţă îndelungată şi inspirată de Duhul Sfânt, spre slava lui Dumnezeu, spre creşterea prestigiului Bisericii Ortodoxe străbune şi spre mântuirea fiilor ei.