De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patru ierarhi la sfințirea bisericii din Slobozia Mare, Cahul
Joi, 11 mai 2023, comunitatea din satul Slobozia Mare a fost în zi de sărbătoare, prilejuită de sfințirea Bisericii „Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Slujba de sfințire a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei. Din sobor au făcut parte preoți și diaconi din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Dunării de Jos și din cuprinsul eparhiei, transmite Biroul de presă eparhial.
Cuvântul de la finele rânduielii de sfințire a lăcașului de cult a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care a evidențiat sensurile duhovnicești ale acestei slujbe. În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pasajului evanghelic, Preasfințitul Părinte Visarion a vorbit despre înjumătățirea praznicului Învierii Domnului, despre importanța acestuia în iconomia mântuirii neamului omenesc.
În cuvântul rostit la final, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată și de mare bucurie pentru comunitatea din Slobozia Mare, dar și pentru Episcopia Basarabiei de Sud, aflată în an centenar.
A amintit celor prezenți că în această localitate există o comunitate ortodoxă dinamică și harnică, cu rădăcini puternice, ancorate în lucrarea ierarhilor harnici și a preoților care au slujit aici. În 1871, Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Dunării de Jos a sfințit o biserică realizată cu osteneala credincioșilor din Slobozia Mare, dar care în vremea de tristă amintire a stăpânirii sovietice a fost demolată la 13 iunie 1960.
Iar în această zi s-a observat o lucrare providențială ca la 200 de ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Ștefănescu să fie sfințită o nouă biserică în această localitate.
La final, Preasfinția Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susținerea și sprijinirea tuturor activităților eparhiei, Guvernului României, care ajută financiar lucrările din eparhia păstorită, iar în mod special, în această zi, credincioșilor care au fost alături de preotul lor în realizarea acestui edificiu.
La acest eveniment istoric pentru Parohia Slobozia au fost prezenți Excelența Sa, doamna Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, Nicolae Ivășescu - secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), autoritățile locale și mulțime de credincioși de pe ambele maluri ale Prutului.
Pentru activitatea deosebită desfășurată ca paroh al acestei comunități de peste 20 de ani, precum și pentru ascultările pe care le-a îndeplinit în cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud în ultimii 5 ani, cea de inspector eparhial și protopop de Cahul, preotul Ion Herța a primit în semn de apreciere pentru jertfelnicia și activitatea deosebită cea mai înaltă distincție pentru clerici a Patriarhiei Române - „Crucea Patriarhală”, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos - Crucea eparhială „Sfântul Apostol Andrei”.
De asemenea, au fost oferite mai multe distincții patriarhale și eparhiale pentru activitatea deosebită și sprijinirea lucrărilor de construcție a bisericii. La rândul său, doamna Valentina Carastan - primarul localității Slobozia Mare, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru sprijinul dat comunității în decursul timpului, a oferit titlul de cetățean de onoare Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Excelenței Sale, doamnei Anca Corfu, consulul general al României la Cahul, iar celorlalți ierarhi prezenți și preotului paroh le-a oferit diplome de excelență. Evenimentul liturgic din această zi s-a înscris în seria de evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Episcopiei Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe-Ismail) și a 22 de ani de la reactivarea acesteia.