Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patru noi duhovnici în Arhiepiscopia Bucureştilor
Un ieromonah şi trei preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor au primit ieri, 21 februarie, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Reşedinţa patriarhală.
Patriarhul României a explicat, cu acest prilej, care este rolul duhovnicului în viaţa credinciosului şi a subliniat importanţa Tainei Sfintei Spovedanii, ca început al învierii sufletului din moartea păcatelor şi al pregătirii pentru mântuire. „Preotul duhovnic este cel care îl ajută pe omul păcătos să se ridice. El cheamă prin predică şi prin cărţile sau prin scrierile recomandate pe om la pocăinţă. Împreună cu el se bucură Dumnezeu şi îngerii din ceruri, după cum spune Mântuitorul Iisus Hristos. Ca un medic bun care pregăteşte reţete şi remedii pentru vindecare, tot aşa un duhovnic iscusit este cel care îndrumă sau călăuzeşte pe credinciosul care se spovedeşte pe drumul faptelor bune. El este, însă, nu numai un învăţător sau un îndrumător pentru penitent, ci şi un rugător, pentru că foarte adesea oamenii ştiu ce au de făcut, dar nu au puterea spirituală de a pune în practică ceea ce cunosc în teorie. De aceea, este mare nevoie ca duhovnicul să fie şi rugător pentru fiii şi fiicele duhovniceşti, după cum fiii şi fiicele duhovniceşti au datoria să se roage pentru duhovnicul lor pentru ca Dumnezeu să-l ajute, să-l inspire şi să-l lumineze în aşa fel încât el să găsească cuvintele şi metodele potrivite pentru a-i ridica pe oameni din moartea păcatelor şi a-i aduce la învierea cea duhovnicească şi la împărtăşirea cu Hristos cel răstignit şi înviat“, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Bisericii noastre a mai arătat că Spovedania este o lucrare sfântă, de înnoire, pe care Hristos o săvârşeşte în Biserică prin vocea şi mâna duhovnicului care dezleagă pe cel care se pocăieşte şi îşi mărturiseşte păcatele. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe cei patru clerici să fie părinţi duhovniceşti înţelepţi care evită extremele unei severităţi exagerate şi ale unei delăsări sau îngăduinţe superficiale: „Sfintele Canoane ne spun că preotul trebuie să fie ca un medic care găseşte cel mai bun tratament în aşa fel încât să nu îndrume pe oameni nici la o disperare sau la o deznădejde printr-o asprime exagerată şi nici la o delăsare duhovnicească prin îngăduinţă sau printr-o superficialitate ca şi când aceasta ar fi o aprobare a celui care păcătuieşte. Duhovnicul înţelept evită extremele şi, în acelaşi timp, are un singur scop: ridicarea din păcate, îndreptarea omului şi creşterea lui în virtuţi“.
Cei patru clerici care au fost hirotesiţi duhovnici sunt: ierom. Hrisant Bache, de la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, pr. Ioan Alexandru Ciucă, de la Parohia Roşu - Protoieria Ilfov Sud, pr. Ioan Milea, de la Parohia Sinteşti - Protoieria Ilfov Sud, şi pr. Eduard Marian Văduva, de la Parohia Poienile - Protopopiatul Vălenii de Munte. Alături de Patriarhul României au slujit la slujba hirotesiei arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi pr. Florin Busuioc, inspector eparhial.