Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a găzduit marți, 3 decembrie 2024, a treia ediție a Galei voluntarilor „Tineri în acțiune!”. În mijlocul tinerilor care au ajutat la organizarea
Patru săptămâni de post, în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Astăzi a început Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, un post care, spre deosebire de celelalte, este cu durată schimbătoare, în funcţie de data Paştilor. Anul acesta, el va ţine patru săptămâni. Postul începe întotdeauna în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, care este prima duminică după Rusalii, iar în cazul în care această zi cade după 29 iunie, Postul ţine simbolic trei zile. În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli este mai lung deoarece data Paştilor a fost timpurie. Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel sunt din secolul al IV-lea, în scrierea "Constiţutiile Apostolice". Au mai consemnat despre acest post Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului, şi Leon cel Mare. La început, se ţinea numai în rândul monahilor, iar mai târziu s-a generalizat, în amintirea faptului că Sfinţii Petru şi Pavel erau postitori. Din punct de vedere al rânduielii, Postul este unul mai uşor, sâmbăta şi duminica fiind dezlegare la peşte, precum şi la 24 iunie, de ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, avem dezlegare la peşte şi luni, marţi, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare.
În cinstea Sfinţilor Apostoli s-au ridicat mai multe biserici, precum cele din Braşov, Iaşi, Zimnicea, Voluntari, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, mănăstirile Cârţişoara (Sibiu), Rebra-Parva (Bistriţa Năsăud), schitul Mănăstirii Hurezi, iar în străinătate, la Melbourne, Metz-Nancy, Constantinopol.